Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LANDSKRONA SAXTORP 107:1 - husnr 1, SAXTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SAXTORPS KYRKA (akt.)
2015-02
Exteriörbeskrivning
Exteriör
Kyrkobyggnaden består idag av ett långhus, ett kor med samma bredd och höjd som långhuset och en absid i öster. I väster finns ett torn. Mot norr finns en korsarm byggd vid koret. De medeltida delarna är tre travéer i långhuset.
Långhusets murar är skalmurar av flintbrockor med inslag av marksten lagda i jämna skift. De båda västra hörnen på långhuset är murade av sandstenskvader. Korsarmens murar är av stora gråstenar utan skiftgång liksom troligen korets. Absidens murverk är av gråsten, sandstenskvader och sprängsten. En del sandsten är återanvänd från kyrkans medeltida absid. Tornets murar är i nedre delen av tuktad gråsten i jämna skift. Tornets övre påbyggda del är murad av tegel. Skiftet mellan material är vid gördelgesimsen. Kyrkan är spritputsad och vitkalkad. Listverk, strävpelare, lisener, dörr- och fönsteromfattningar är dock slätputsade.
Kyrkans fönster är huvudsakligen rundbågiga med kopplade bågar av lackad ek, den spröjsade glas. Omfattningarna är en slätputsad dragen putsprofil och solbänkarna är av kalksten.
Absiden dekoreras av åtta halvrunda pilastrar som bär ett listverk av profilerade rundbågar. Pilastrarna står på en förhöjd sockel. I tre av rundbågarna finns fönster.
Korsarmens hörn markeras av pilastrar avslutade med profilerade kapitäl. På norra sidan av korsarmen finns rester av en igensatt portal. Dörren är ersatt av ett rundbågigt och ett runt fönster.
Tornet dekoreras av rundbågefriser under tak- och gördelgesims. Hörnen markeras av lisener som övergår i smala strävpelare. Tornet har dubbla rundbågiga ljudöppningar med invändiga luckor i alla väderstreck. Mot väster finns ankarslutar utformade som franska liljor och 1738, årtalet när tornet byggdes om.
Kyrkans huvudentré ligger i väster i tornets bottenvåning. Dörren är en rak pardörr klädd i ekpanel med fiskbensmönster och med ett halvcirkelformat överljus. Korsarmen har en entré mot öster. Omfattningen är tresprångig, de två yttersta är höga och rundbågiga, det inre är lågt och stickbågigt, liksom dörren.
Tornets övre våningar har en ingång på norrsidan från en utvändig trappa med en rundbågig trädörr och omfattning. Samtliga dörrar är från 1951.
På långhusets södersida finns rester av en medeltida portal som frilades och konserverades 1970. Portalen av fint huggen sandsten är rundbågig med arkivolt (inramning) i tre språng dekorerade med hugget sicksackmönster. Bågen bärs av två kolonner med veckade kapitäl. Portalen uppvisar en blandning av normandiska och anglosaxiska stildrag enligt Barbro Sundnér. Portalen har därtill vissa likheter med motiv i Lunds domkyrka. En romansk rundbågig fönsteröppning hittades också på långhusets södra sida och frilades. En behuggen sandsten från troligen sydportalen finns i en monter i vapenhuset.
Långhuset, koret och korsarmen har sadeltak med röda enkupiga tegelpannor. Absiden och tornet har tak av kopparplåt i skivtäckning. Tornets spira är fyrsidig, något utvinklad nertill. Varje sida har en liten kupa krönt av ett prydnadstorn.
Tornspiran avslutas med en kula och klöverbladskors. Takavvattningen är av vitmålad plåt.