Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ÖSTHAMMAR DANNEMORA 4:1 - husnr 1, DANNEMORA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Dannemora kyrka (akt.), DANNEMORA KYRKA (akt.)
2004-11
Exteriörbeskrivning
När man går in genom kyrkgrinden är det en typisk uppländsk senmedeltida kyrka, som man ser framför sig, Planen är rektangulär med vapenhus i söder och sakristia i norr. Sakristian torde vara uppförd samtidigt med långhuset under 1400-talets slutskede, medan vapenhuset anses vara ett par decennier yngre. Väggarna är uppförda av gråsten, som varken är jämnstora eller överallt lika grå. Där finns ljusgrå omväxlande med mörkgrå med inslag av stenar i rosa, bruna, svarta och blåaktiga nyanser. Gavelspetsarna i tegel lyser röda med mönstrade vita partier s k blinderingar sinsemellan av olika utformning. På östgaveln, som man först möter, omramar strömskiftsytor fyra kvadratiska tegelfält med infogade cirkelblinderingar. Två små flankerande kvadratiska, vitkalkade försänkningar gör att anordningen blir symmetrisk och följer takfallet och ett horisontalband markerar tegelfältets avlutning nedåt. Västgaveln har i spetsen en korsblindering med tvärslåar, därunder ett strömskift, ett zig-zag-band och ett horisontalband. Vapenhuset har en korsblindering omgivet av strömskiftsytor och ett underliggande horisontalband. Sakristians blinderingskors har likaså tvärslåar men här saknas övriga blinderingar.

Taket är spåntäckt och tjärat och bär tre flöjlar. Den östra på långhuset formad som en drake bär årtalet 1842, den västra är märkt EN 1698 medan vapenhusets smidda kors med flöjel är från 1697. Vidskivorna av trä är sent tillkomna.
Teglet har utvändigt fått relativt stor användning. Utom i gavelspetsarna återkommer det i vapenhusets port, i de vitkalkade fönsteromfattningarna och på några ställen som inslag i murarnas hörn, möjligen som ersättningsmaterial för bortfallna stenar.