Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SVALÖV STENESTAD 28:1 - husnr 1, STENESTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stenestads kyrka (akt.), STENESTADS KYRKA (akt.)
2015-04
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett torn i väster med kvadratisk grundplan, ett långhus med samma bredd som tornet och ett lägre och smalare kor med absid. Kyrkan är spritputsad och vitmålad.

Långhusets och korets ursprungliga murar är av obearbetad eller kluven gråsten. I öster i långhuset finns en hörnkedja av sandsten. Runt de ursprungliga fönsteröppningarna ovan valven finns inslag av räfflat tegel och granit. Tegel var ett nytt och exklusivt material vid 1100-talets slut. Närheten till och kontakter med Herrevads kloster kan vara anledningen till tillgången på detta material.
De nya fönster och dörrupptagningar som är gjorda på 1800-talet har omfattningar av rött handslaget tegel. Tornet är byggt av kluven gråsten och gavelröstena av rött tegel.
Ingen synlig sockel finns på kyrkan men på absiden finns dock en synlig sula med några uppstickande tuktade gråstenar som är svartmålade.

Entréerna är i väster och öster genom rundbågiga öppningar med tegelomfattningar. Dessa har liksom fönsteromfattningarna ursprungligen varit oputsade med synligt murverk och vitmålade fogar. Detta utseende var det som Brunius förespråkade.
Båda dörrarna är rakslutna med halvcirkelformat överljusfönster. Dörrarna är klädda med pärlspont. En granithäll ligger framför västra entrén. Handtaget på västporten är av järn med bladformer.
Under ett fönster på långhusets södra sida syns en utbuktning i muren som markerar läget för den ursprungliga sydportalen.

Fönsteröppningarna är stora och rundbågiga med gråmålade gjutjärnsbågar. Bågen är spröjsindelad i ett rutmönster. Glaset är ofärgat med inslag av ett fält med gult och en cirkel med blått glas. Både gammalt och nytt glas finns. Solbänkarna är platsgjutna av betong och målade.
Konturerna av två ursprungliga fönsteröppningar finns markerade i putsen på norr och södersidan på långhuset.

I tornet finns ett runt fönster med en båge av trä. Dubbla ljudöppningar finns åt tre väderstreck i tornet. Öppningarna är rundbågiga och utförda med tre mursprång. Luckorna är tjärade parluckor av brädor. Tornets gavlar har rundbågiga blinderingar, i dessa finns små ljusöppningar med råglas. Flera ankarjärn finns i tornets fasad. Järnen förankrar dragbjälkar i tornet.
Torngavlarna är trappade och försedda med en rundbågsfris.

Koret har en sekundär takgesims av två utkragande skift tillkommen på 1800-talet. Långhuset har en takfotsbräda, absiden saknar gesims.
Långhus, kor och torn har sadeltak och är täckta av enkupiga röda tegelpannor. Absidens kägeltak är av gråmålad, galvad plåt. Takrännorna är av koppar medan stuprören är utbytta till svart plåt. Torntaket kröns av en järnspira med en glob och ett latinskt kors.