Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KÖPING MUNKTORPS PRÄSTGÅRD 1:71 - husnr 1, MUNKTORPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MUNKTORPS KYRKA (akt.)
2005-07
Exteriörbeskrivning
Munktorps kyrka omfattar två långhus och torn däremellan. Väster om tornet ligger den lilla Davidskyrkan med sadeltak täckt av gammal svartplåt i skivtäckning. På tornets östra sida är kyrkans egentliga långhus, den så kallade Mellankyrkan som under brutet koppartäckt tak rymmer ett treskeppigt kyrkorum, sakristia samt vapenhus. I Mellankyrkans förlängning är den smalare så kallade korkyrkan med tresidig avslutning.

Davidskyrkans och Mellankyrkans ytterväggar består till övervägande delen av gråsten, liksom tornets nedre delar, medan korkyrkan och tornets klockvåning är tegelmurade. Fasaderna har spritputsats och avfärgats i en gulvit nyans; slätputs förekommer i fönstersmygarna och på två hörnpartier. Sockeln blev vid renovering 1952-53 renknackad från puts och är sedan dess bara fogstruken. Takfoten består av tjärade bräder i karnisprofil. Mellankyrkans nio fönsteröppningar är rundbågiga och sedan 1869 försedda med fönsterbågar av gråmålat gjutjärn med munblåsta, klara rutor. Korkyrkan har fem fönster, varav fyra har blyinfattade glasmålningar, tillverkade 1901-02 av Neumann & Vogel i Stockholm. I Davidskyrkans västra gavel sitter ett äldre fönster med dekorerat ramverk av smidesjärn. Tornet har en tjärad ljudlucka i varje väderstreck och kröns med en måttligt hög kopparklädd lanternin. Uppstigning i tornet sker via en enkel, panelklädd ingångsdörr på södra sidan.

Inträde till kyrkan sker genom vapenhusets rundvälvda öppning med ingångsdörr av plank, sammanhållen med narar och försedd med ett stocklås. Rummet innanför har 8-delat valv och golv av stora kalkstensplattor. I östra väggen finns en liten murad nisch, där tidigare funnits ett vigvattenkar. Mot kyrkorummet finns ett modernt dörrparti i aluminium och på väggen innanför är den äldre dörren uppsatt, medeltida av grönfärgade furuplank och beslagen med rikt, rödmålat smide (färgsättningen har varit densamma åtminstone sedan 1700-talet).

Efter vapenhuset följer ytterligare en entrédel, med golv i sluttande plan upp mot de båda kyrkorummen. Västra väggen upptas av konstnären Dolf Mayerns expressiva fondmålning.