Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HÅSTAD 30:1 - husnr 1, HÅSTADS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Håstads kyrka (akt.), HÅSTADS KYRKA (akt.)
2015-03
Exteriörbeskrivning
Den ursprungliga kyrkobyggnaden, av vilken enbart långhusets murar kvarstår, uppfördes i rött stortegel på en grund av gråsten. Tornet är byggt av grovt tuktad gråsten och har en kraftigt utskjutande sockel av betong, vilken är avtäckt med kalkstensplattor. Sockeln tillkom som en förstärkning för att motverka tornets lutning. Även de delar av kyrkan som tillkom vid Brunius restaurering 1861, dvs. korsarmarna, koret och absiden är uppförda i tegel. Samtliga fasader avslutas upptill av en tegelfris. Det medeltida
långhuset skiljer sig från övriga byggnadsdelar genom sin avsaknad av sockel. Övriga fasader har sockel målad i en grå kulör.

Tornets nedre del härrör från medeltiden men byggdes om kraftigt vid Bruniusrestaurering 1861. På fasaderna finns flera ankarslutar i järn. Ankarslutarna har som funktion att hålla ihop konstruktionen genom att de länkas samman med den inre bjälklagen. I tornets övre våning finns rundbågiga ljudöppningar i fyra väderstreck. Taket utgörs av ett flackt tälttak i vilket den åttkantiga spiran är placerad. Takens takfall är i sin helhet inklätt med galvad stålplåt som rödmålats. De dekorativa elementen är tillverkade i zinkplåt. Spirans topp är markerad med ett ringkors.

Korsarmarna vilar på en markerad sockel som putsats och gråmålats. Den södra gaveln har en centralt placerad ekdörr vars fyllningar är dekorerade med sniderier föreställande arkitektoniska formelement såsom fyrpass och kölbågar. Kring dörren finns mönstermurningar som binds samman med det tredelade fönsterpartiet ovanför dörren. Gaveln på den norra korsarmen saknar dörr men har i övrigt samma utformning som den södra.

Koret har samma bredd och höjd som långhuset. Liksom långhuset och korsarmarna är korets tak avtäckt med skiffer. På dess södra fasad finns en gravhäll i röd sandsten från 1772. Gravhällen restes över Nils Månsson i Bössemölla och är dekorerad med en framställning av Kristi uppståndelse. På en molnbåge ovanför graven syns den återuppståndne Kristus med segerfanan.