Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND SILVÅKRA 47:1 - husnr 1, SILVÅKRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Silvåkra kyrka (akt.), SILVÅKRA KYRKA (akt.)
2014-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är till största del uppförd i grovt tuktad sandsten och har omkring en meter tjocka murar, vilka fogats samman med kalkbruk som strukits ut över stenarna. Vapen­husets trappstegsgavel är uppförd i rödbrunt tegel och är utsmyckad med vertikalt betonade spetsbågiga blinderingar. Även långhusets gavelspets och murkrön samt kompletteringarna kring fönstren är i tegel. Två kraftiga kontreforter finns placerade mot korets östra sida, vilka troligen uppförts i samband med korets välvning. Murarna bär en vit spritputs som följer murverkets ojämnheter och som avslutas upptill av en livfullt murad kornisch med två mursprång. Murarna vilar på en gråstensgrund som bestrukits med kallasfalt. Grunden går i liv med murarna och befinner sig till största del under mark.
Tornet uppfördes sannolikt under 1100-talet, men något senare än lång­huset och koret. Takfallen vetter mot söder och norr. Fasaderna har en ålderdomlig prägel, särskilt den övre delen av tornet som har en mängd gluggar och ankarslutar med olika utförande. I tornets gavelrösten finns två rektangulära ljudöppningar. Öppningarna har centralt placerade kolonnetter med enkel bas, släta skaft och tärningskapitäl som upptill övergår i en konsol. Dess ovanligt höga placering i gavelröstena har väckt frågan om tornet tidigare kan ha haft en annan utformning. Tornet har flertalet igensatta gluggar som inte syns utifrån.

På kyrkans västra sida finns spår av en cirka fyra meter hög portal, vilken ersattes med ett fönster vid restaureringen 1883. Samtliga av kyrkans fönster är rundbågiga och har slätputsade om­fattningar med mellan två och tre mur­språng. Fönstren i långhuset och koret har klarlackade ekbågar som tillkom vid en restaurering 1955–56 som leddes av dåvarande domkyrkoarkitekten i Lund, Eiler Græbe. Även huvudentréns ytterdörr i vapenhuset och dörrarna mellan långhus och vapenhus byttes ut. Den äldre dörren från 1923 lär sitta i ett bostadshus i Blentarp. I den östra gaveln och i tornets västfasad samt i vapenhuset sitter gjutjärnsfönster med cirkelmotiv. Bortsett från fönstret i den östra gaveln, som har en putsad solbänk som asfaltsbestrukits, är samtliga solbänkar av krysshamrad granit.

Under en period var kyrkans samtliga takfall avtäckta med munk- och nunnetegel. För att skydda de romanska målningarna ovan valven ersatte man i slutet av 1940-talet munk- och nunneteglet med enkupigt falstegel från Minnesberg. Det äldre teglet byttes emellertid inte ut på vapenhusets trappgavlar. Samtliga takfall har avvattningssystem i koppar med skarpvinklade falsade krökar på stuprören.