Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA ARINGSÅS 19:2 - husnr 1, ALVESTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ALVESTA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan står på kyrkogårdens södra del. Den är uppförd som en salkyrka i sten med rakslutet kor, samt utbyggd sakristia i norr och vapenhus i väster. Den ligger orienterad med koret åt öster. Kyrkans klockstapel står strax sydost om koret.

Vapenhuset är mycket litet, med en kvadratisk grundform och högrest sadeltak. En bred trappa om tre steg i släthuggen granit leder upp till dess port i väster, liksom en ramp i smågatsten. Den senare är vinklad åt sydost, har dekorativt huggna kantstenar i granit och är försedd med ett yttre räcke i svartmålat smidesjärn. Liknande räcken sitter på fasaden, på var sida om porten. Dörren, som sitter i ett rundbågevalv, är utförd i trä med ett skuret mönster i romb-form. Över denna är gavelröstet klätt med mörkt brunmålade spån.
På både den södra och den norra sidan sitter ett litet och mycket lågt fönster i stickbågevalv. Runt det senare av dem finns en kvaderstensimiterande målning i mörkt grått.
Underslagets brädor är omålade medan vindskivorna är målade i mörkt brunt. Taket kröns av en vindflöjel med texten IHS ED ANO 1691.

Långhuset är rektangulärt till formen och relativt stort för en liten medeltida landsortskyrka. Det har åt söder tre stora fönster i stickbågsvalv. I putsen på samma sida finns markeringar efter en tidigare fönsteröppning och två dito dörröppningar. På den norra långsidan finns två motsvarande fönster, samt den tillbyggda sakristian. I putsen syns spår efter ett tidigare fönster.
Egentlig gesims saknas och underslagets brädor är omålade. Vindskivorna är målade i mörkt brunt och taket kröns av två vindflöjlar, båda med årtalen 1703 och bokstäverna P PS.

Koret är en kvadratisk utbyggnad med valmat tak, något smalare och lägre än långhusgavelns fasad. Det har både åt norr och åt söder ett stort fönster i stickbågsvalv. Gesimsen består av ett mycket enkelt listverk utan profileringar, utfört i omålat trä. Taket kröns av en ornamenterad vindflöjel i plåt, med svårtydbart årtal och bokstäverna AK S.
Vid korets norra vägg finns två kopparklädda luckor som döljer en gjuten trappa ner till dess källare. Där inryms det Koskullska gravkoret.

Sakristians låga utbyggnad har en kvadratisk grundform. Dess sadeltak når med nocken precis upp till långhusets takfot. Vindskivorna är mörkt bruna medan underslagets brädor är omålade.
Sakristian har åt öster en mörkt brunmålad träport i ett stickbågevalv. Bredvid denna sitter en moden armatur i kopparplåt. På den norra gaveln sitter ett litet stickbågeformat fönster och ovanför det en smal vertikal ventilöppning.

Samtliga tak på kyrkan är täckta med tjärade spån. Hängrännor och stuprör är utförda i kopparplåt.

Fasaderna är genomgående slätputsade utan särskild dekorativ utformning, och avfärgade i en ljust gulbeige nyans. På långhuset löper under takfoten en fris av dekorativt måleri i röd nyans. En egentlig sockel saknas och putsen är neddragen till marknivån. Där finns runt kyrkobyggnaden åtta ventilöppningar, varav sju är täckta med svartmålade plåtgaller.

Fönstrens ytterbågar är av trä och målade i ljust brunt, samt försedda med rutor i ofärgat glas. De större fönstren på långhus och kor är av korsposttyp. Solbänkarna är på dessa utförda i släthuggen kalksten, på övriga i mer eller mindre släta naturstenar.