Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA BLÄDINGE 8:1 - husnr 1, BLÄDINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

BLÄDINGE KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Blädinge kyrka är vackert belägen på en naturlig höjd i den södra delen av byn, omgiven av ett bitvis öppet odlingslandskap. Väster om kyrkan går landsvägen genom byn precis framför entrén, och i öster gränsar platsen till sjön Salens strand.
Blädinge kyrka är en medeltida landsortskyrka som byggts ut i flera omgångar. Den är uppförd i sten och består av ett rektangulärt långhus med tresidig avslutning åt öster och mycket högrest sadeltak. Den har ett lanterninförsett torn i väster samt en utbyggd sakristia i norr. Koret är orienterat åt öster.
Med sitt dominerande spåntak och låga torn ger kyrkobyggnaden ett mycket kompakt intryck, utan att för den skull verka liten.

Tornet är lågt i förhållande till kyrkans övriga proportioner. Det är enkelt utformat och indelat i en låg och bred entrédel samt en högre och något smalare våning däröver. Nederdelen rymmer kyrkans entré åt väster. Porten, klädd med brunmålad panel i romboidmönster, sitter i markplan och saknar trappa. Dess stickbågsvalv innefattar även en lunett med ofärgat katedralglas i blyspröjs. Valvet omges av en slätputsad omfattning i form av kvaderstensimitation, vars entablement är avtäckt med plåt. Precis ovanför denna är tornets utkragande nederdel avtäckt med svartmålad plåt. Bottenvåningen saknar fönster.
Överst på tornets övre våningsdel sitter de tre rundbågsformade ljudöppningarna, en i varje väderstreck utom åt öster. Luckorna är klädda med kopparplåt. I öster finns istället två mycket små runda fönster, ett på var sida om långhusets branta takfall.
Under ljudöppningarna sitter åt söder ett litet rektangulärt fönster i stickbågeformat valv. I samma höjd finns på västra sidan av tornet en stor minnestavla i svartmålat gjutjärn med förgyllda bokstäver i högrelief. Texten lyder: G:1.1.1. 1782. GUD MED TIG OCH OSS ALLA.
Tornets gesims är ett utkragande listverk av enkel typ i vitmålat trä.
På det pyramidformade torntaket sitter den smala lanterninen, klädd med stående smal och vitmålad panel. Den har åt varje väderstreck en brunmålad rund urtavla med förgyllda siffror och visare. Lanterninens karnisformade huv är klädd med kopparplåt och kröns av ett förgyllt kors på kula.

Långhuset ger ett bastant intryck med sitt högresta tak och sina djupt sittande fönster. Utformningen är relativt asymmetrisk. Långhuset har tre stora stickbågsformade fönster åt söder och öster om dem en port i enkel slätputsad omfattning. Två trappsteg i släthuggen granit leder upp till dess dörr, klädd med brunmålad panel i fiskbensmönster. Nedanför ligger en sten med huggen text.
På långhusets norra sida finns motsvarande tre fönster, men i öster är sakristian utbyggd. På långhusets tresidiga gavel i öster sitter två fönster av samma modell, ett i sydost och ett i nordost.
Långhusets gesims är ett enkelt listverk i trä som målats i brunt.

Sakristian är en låg rektangulär utbyggnad, vars taknock ansluter till långhusets takfot. Den har i norr ett stickbågsformat fönster och under det ett litet rektangulärt källarfönster. På dess östra sida finns källarnedgången under kopparklädda luckor.
På den västra sidan sitter sakristians port. Denna är klädd med brunmålad panel i fiskbensmönster och har ett litet fönster i form av en kvadrat på högkant. Tre trappsteg i släthuggen granit leder upp till dörren.

Samtliga tak är klädda med tjärade spån, utom lanterninens huv. Denna är klädd med kopparplåt. Hängrännor och stuprör är även utförda i kopparplåt.

De stora fönstren på långhusets sidor samt korfönstren är av korsposttyp. De har i ytterbågarna rutor av olika kvalitet i blyspröjs, både ofärgat klarglas och grönfärgat katedralglas. Sakristians fönster har rutor av grönfärgat katedralglas i blyspröjs. Samtliga ytterbågar är av trä och målade i ljust grågrönt. Solbänkarna är utförda i röd sandsten.

Fasaderna är genomgående spritputsade och avfärgade i vitt, med undantag av fönster- och dörromfattningar som slätputsats. Runt hela kyrkobyggnaden löper en cementputsad sockel som färgats grå. På några ställen sticker grundstenar fram ur denna. På långhusets östra gavel finns två ventilationsgluggar försedda med galler samt på sakristian en.
På både den norra och den södra sidan har äldre måleri i röda nyanser delvis tagits fram under takfoten. De består av växtrankor och draperier. På den södra sidan finns en markering i putsen efter en tidigare muröppning, vid det västligaste fönstret. Långhuset har även i fasaden sju små hål på var långsida.