Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA HÄRLÖV 15:1 - husnr 1, HÄRLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HÄRLÖVS KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är en från början barock salkyrka som efteråt försetts med vapenhus och halvrund korabsid. Den är uppförd i sten och orienterad med koret åt öster. Långhuset är litet till storleken men försett med ett mycket högrest och karaktärsgivande tak. Torn saknas då klockstapel står strax öster om kyrkan.

Vapenhuset är en till formen närmast kvadratisk tillbyggnad under sadeltak. Det är försett med ett litet stickbågsformat fönster åt norr. I väster finns kyrkans huvudingång i form av en träport med panel lagd i romb-mönster och betsad i mörkt brunt. En bred trappsten i huggen röd natursten samt ett släthugget trappsteg i granit leder upp till denna. Över den rektangulära portöppningen finns en något bredare stickbågsform markerad i putsen.
På vapenhusets södra sida finns en dörr som på insidan satts igen. Den har liknande utformning som den förra, men med ett dekorativt mönster skuret i mittpartiet av romb-mönstret. Två trappsteg leder upp även till denna, ett av röd huggen natursten och ett av släthuggen granit.
Egentlig gesims saknas. Underslagets brädor är vitmålade och har på den södra sidan två uppsågade kvadratdecimeterstora hål utan galler. Västra gavelns vindskivor är målade i vitt och kröns av en vindflöjel i plåt med årtalet 1731. Taknocken når precis upp till långhusgavelns takfot.

Långhuset är rektangulärt men relativt kort, och har ett mycket högrest tak. Det har på den södra sidan tre stickbågsformade fönster i rundbågevalv, något assymetriskt placerade i förhållande till varandra. En rundbågeformad markering är gjord i den västliga delen på denna sida. På den norra sidan finns motsvarande två fönster, medan sakristian är tillbyggd där det tredje skulle ha suttit. Även långhuset saknar gesims. Underslagets brädor är målade i vitt och försedda med ett flertal ventilöppningar med vitmålade plåtgaller.
Taket är av sadeltakstyp och kröns av en tupp och två vindflöjlar i plåt, försedda med årtalen 1709 och 1711. Den västra gaveln är dock inte helt rak utan har överst ett lodrätt röste och under det ett sluttande takfall ner mot vapenhuset. Mellan dessa sitter, något indraget, en träfasad med ett litet fönster och fem blinderingar i samma form som detta. Fasaden är tjärad brun.

Den halvrunda korabsiden är lika hög och nästan lika bred som långhusgaveln, men relativt grund. Dess toppiga tak sträcker sig ända upp till långhusets taknock. Underslaget är likadant utformat som på långhuset med samma typ av ventiler.
Åt öster har absiden ett stickbågsformat fönster i ett rundbågsvalv.
Sakristian är utbyggd mot långhusets nordöstra hörn, dock inte helt i liv med dess gavelfasad. Den är rektangulär till formen och relativt högrest. Det spetsiga sadeltaket når en bra bit upp på långhusets norra takfall. Det har brunmålade vindskivor och kröns av en vindflöjel i plåt med årtalet 1706. Underslagen består av vitmålade brädor som saknar ventilöppningar.
Åt norr har sakristian ett litet stickbågsformat fönster.

Taken är samtliga klädda med tjärade spån. På långhusets västra gavel har avtäckningar gjorts med blyplåtar. Stuprör och hängrännor är utförda i kopparplåt.

Fasaden är genomgående slätputsad utan särskilda dekorationer, och avfärgad i vitt. En markerad sockel saknas och putsen går ner till de delvis synliga grundstenarna i marknivå.
Två ventilöppningar försedda med plåtgaller finns i sakristians murar.

Samtliga fönster har vitmålade ytterbågar i trä, försedda med rutor i ofärgat glas. Långhusets stora fönster är av korsposttyp och tätspröjsade. I dem finns dock inslag av grönfärgade rutor. Korfönstrets ytterbåge är enkel utan post eller spröjs.
Samtliga fönsterbänkar är utförda i omålad galvaniserad plåt.