Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA VISLANDA KYRKA 1:1 - husnr 1, VISLANDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VISLANDA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Vislanda kyrka upplevs på håll som förhållandevis kompakt för att vara en kyrka i klassicistisk stil. Det relativt korta långhuset bidrar till detta intryck. Kyrkan är uppförd av sten med vitputsade fasader och orienterad med koret i öster. Klocktornet står i väster och på långhusets norra sida är sakristian utbyggd.

Tornet är relativt högt i förhållande till kyrkans storlek och är enkelt utformat utan några överdådiga dekorationer. Det stickbågsformade portvalvet befinner sig i marknivå på tornets västra sida och omges av en slätputsad stenvalvsimitation. Portarna är klädda med panel i fiskbensmönster, som målats i rödbrunt. Över denna innefattar valvet en lunett, vars mittdel utgörs av en något utskjutande lykta i fönsterglas.
Högt ovanför ingången sitter på västra sidan en minnestavla i svartmålat järn, med förgyllda bokstäver i högrelief. Texten lyder: G. IV. A LYCKA. SKE. DIG. OCH. RIKET. 1794.
Ungefär i höjd med tavlan sitter på den södra och den norra sidan ett litet rektangulärt fönster. Under den enkla takgesimsen, ett listverk av vitmålat trä, sitter de fyra ljudöppningarna, en åt varje väderstreck. De är stickbågeformade och har brunmålade luckor med panelklädsel i fiskbensmönster.
Den karnisformade tornhuven kröns av en smal kopparplåtsklädd lanternin. Denna har åt var väderstreck en stickbågsformad trälucka klädd med panel i fiskbensmönster. På varje lucka sitter en vit rund urtavla med svarta siffror och visare. Lanterninens gesims är liksom dess pyramidformade tak kopparinklädd, och kröns av ett förgyllt kors på dito kula.

Långhuset är relativt kort, med tresidig avslutning åt öster. Det är mycket enkelt och ganska symmetriskt utformat med ett högrest sadeltak.
På den norra sidan sitter på jämna avstånd tre stora fönster i stickbågeform. Dessa har sin motsvarighet på den södra sidan, där dock mittfönstret ersatts av en sidoentré. Porten sitter i ett lågt stickbågsformat valv vars omfattning kannelerats. Över denna sitter ett mindre fönster som i form och placering motsvarar de övriga fönstrens överdel. Över porten, som har ett trappsteg i släthuggen sten, sitter ett solur märkt HEURLIN. På den tresidiga korväggen sitter tre fönster av liknande storlek och form som de övriga på långhuset, vilket bidrar till det symmetriska intrycket. På den västra sidan sitter två runda fönster, ett på var sida om tornet.
Gesimsen runt långhuset är ett enklare listverk av vitmålat trä.
Sakristian är en liten utbyggnad, med tresidig avslutning åt norr. Dess taknock når upp till långhusets gesims. Åt väster sitter dess port i ett rundbågsformat valv. Denna är klädd med en brunmålad panel i fiskbensmönster och försedd med ett litet kvadratiskt fönster på högkant. Över dörren sitter en lunett i valvet, och framför porten ligger en släthuggen trappsten. Över dörren sitter en modern armatur i plast.
Åt norr sitter på sakristian ett litet stickbågeformat fönster. Egentlig takgesims saknas på sakristian.

Samtliga tak inklusive lanternin och sakristia är klädda med kopparplåt. Även fotrännor och stuprör är utförda av samma material.
Fasaderna på torn, långhus och sakristia är spritputsade och avfärgade i vitt. Omfattningar kring fönster och dörrar är slätputsade.
Runt hela kyrkan löper en något utkragande sockel. Även denna är spritputsad, men avfärgad i ljust grått. I sockeln finns totalt tio ventilationsgluggar, försedda med järngaller.

De stora fönstren är av korsposttyp och försedda med ytterbågar i brunmålat trä. Rutorna är av ofärgat glas. Korets stora och sakristians lilla fönster saknar dock poster. Solbänkarna är utförda i kopparplåt.