Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster ALVESTA MISTELÅS 1:9 - husnr 1, MISTELÅS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MISTELÅS KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Mistelås kyrka är uppförd av liggande timmer och utförd med reveterade väggar, på en sockel av sten. Den består av ett rektangulärt långhus med något smalare och lägre vapenhus i väster, samt en tillbyggd sakristia åt norr. Koret är orienterat åt öster, men ingen synlig indelning finns i exteriören.

Vapenhuset är smalt med ett högrest sadeltak. Huvudingången sker genom dess svartmålade port åt väster. Denna omfattas av vitmålade pilastrar och entablement. På det senare är spegeln svartmålad och försedd med text i gulbrun färg. Den lyder: ”BYGGD 1723 TILLBYGGD 1855. RENOVERAD 1902, 1937. Kommer och låter oss gå upp på Herrens berg till Jakobs Guds hus.”
Framför porten ligger en stor trappsten i huggen granit. På pilastrarna sitter vitmålade järnräcken.
Gavelröstet åt väster är klätt med vitmålad locklistpanel och försett med ett småspröjsat fönster om tre lufter med spetsig mittdel. Den profilerade takgesimsen är av vitmålat trä. De två sidofönstren har samma storlek och utformning som långskeppets. Tacknocken på vapenhuset kröns av en plåtflagga med texten OSCAR 1855.

Långskeppet är rektangulärt och förhållandevis långsmalt, även det med ett högrest sadeltak. Det har en profilerad takgesims av vitmålat trä och under den delas väggytan av slätputsade pilastrar.
De höga småspröjsade fönstren har två lufter, där varje båge har en spetsig överdel. Foder och ytterbågar av trä är målade i ljust grått, medan rutorna är av ofärgat glas. På den södra sidan sitter fem fönster samt i den östra delen en svartmålad trädörr. Tre trappsteg i huggen granit leder upp till denna. Dörrarna omfattas av pilastrar och entablement i gråmålat trä, samt över den ett fönster i samma form som övriga fönsters övre del.
Den östra gaveln har ett fönster med bakomliggande innanfönsters glasmåleri synligt utifrån. Detta är dock igensatt på insidan. Gavelröstet är klätt med stående locklistpanel som målats vit.
Långhusets norra sida har fem fönster av samma typ, samt ett motsvarande på sakristians norrsida. Sakristian har också ett högrest sadeltak, men är något lägre än långhuset. En gjuten betongtrappa med fyra steg leder upp till ytterdörren på den västra sidan. Den är klädd med svartmålad liggande panel. Taknocken kröns av en plåtflagga med texten F R. På långhusets tak sitter åt öster en plåttupp och åt väster en plåtflagga med årtalet 1723.

Fasaderna är i huvudsak spritputsade och avfärgade i vitt, med undantag av de slätputsade pilastrarna. Gavelröstena på långhus och vapenhus är klädda med vitmålad stående
locklistpanel. Hörnpilastrarna är inte putsade utan oljemålade i en ljust grå nyans. Längs takfoten runt hela byggnaden löper en rikt profilerad takgesims i vitmålat trä.

Sockeln är av sten, spritputsad och målad med svart färg. Den och pilastrarnas baser är avtäckta med vitlackerad plåt. Längs vapenhuset och långhuset finns sammanlagt tretton ventilgluggar försedda med galler.

Alla tak inklusive fotrännor och stuprör är av kopparplåt. Solbänkar saknas vid fönstren, vilka sitter i fasadlivet.

Det separata klocktornet är inklätt med rödfärgad stående locklistpanel upp till den översta våningen. På denna, där ljudöppningarna sitter åt norr och söder, är fasaden klädd med tjärat spån. Ljudluckorna består av liggande svartmålad panel. Överst har klockstapeln en hög kopparinklädd tornspira, som kröns av en tupp i plåt.