Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster RÄTTVIK RÄTTVIKS PROSTGÅRD 1:2 - husnr 1, RÄTTVIKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÄTTVIKS KYRKA (akt.)
2006-02-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden räknar sitt ursprung till 1200-talet. Successiva utbyggnader har skett, senaste gången 1793. Planformen är en korskyrka i ett skepp med fullbrett korparti, bakomvarande sakristia i en tresidig utbyggnad, samt ett omfångsrikt västtorn. De mer än metertjocka gråstensmurarna reser sig upp mot ett brant sadeltak täckt med kluvna, tjärade spån. Fasaderna är slätputsade och vitkalkade, frånsett sockeln som är slagen med en spritputs, avfärgad i en ljusröd nyans som anknyter till sandstenstrappan framför huvudingången i väster. Korsarmarnas gavlar pryds av blinderingskors, skulpterade minnestavlor och solvisare, samt runda fönster med täta spröjsverk. Övriga fönsteröppningar är stickbågiga och där förekommer både bågar med spröjsverk av trä och bågar med blyinfattat glas. Såväl fönstersnickerier som ljudluckor har målats med engelskröd linoljefärg.

Allmänna ingångar är Gäsbyporten i norra korsarmen, Sörbyporten i den södra och Västbyporten/huvudingången i tornet. Korsarmarnas dörrar är panelklädda och tjärade, medan tornets är klädd med smidda, svartmålade plåtar, från 1700-talet. På korets södra sida finns Prästporten, med en skulpterad kalkstenportik från 1671, tillverkad av bildhuggare Simon Hack från Boda. På korets norra sida finns en mer oansenlig, numera igensatt ingång.

Kyrkans närmast kvadratiska torn i väster är byggt i en större skala än långhuset. Klockvåningen har rundbågiga, rödmålade ljudluckor i varje väderstreck och ovanför kröner en tandsnittad takgesims. Därpå följer tornurets våning av trä som är något indragen, med fasade sidorisaliter. Urtavlorna inramas av frontoner med flacka tempelgavlar. Som tak tjänar en klockformig, kopparklädd huv, krönt med kula, kors och en förgylld tupp.