Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND SANDBY 64:1 - husnr 1, SÖDRA SANDBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Södra Sandby kyrka (akt.)
2014-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden är i huvudsak uppförd med murar i gråsten lagda i kalk- och lerbruk. Tornets nedre del som utgör kyrkans äldst bevarade murverk har hörnkedjor av kvaderhuggen sandsten. Merparten av muröppningarnas omfattningar är utförda i tegel. Tornets oputsade gavelrösten är murade med rött, maskinslaget tegel och har vitputsade blinderingar. Samtliga fasader är spritputsade och vitkalkade. Långhusets och korsarmens fasader avslutas upptill av en kornisch bestående av tre mursprång där den mittersta utgörs av ett sågtandsskift. Korsarmens kornisch har enklare profilering med två mursprång.

Långhuset och det rakslutna koret har branta takfall avtäckta med enkupigt, rött vingtegel. Teglet är lagt i bruk på gavelmurarnas krön så att takavtäckningarna slutar i liv med fasaderna. Koret är något mindre än långhuset och har aningen brantare takvinkel. I mitten på den västra korfasaden finns ett fönster som är placerat i en ursprunglig nisch. I den östra muren finns en stickbågig dörr av brunmålade stående brädor som tillkom vid Wåhlins restaurering av koret 1911. Dörren är försedd med kraftigt utsirade gångjärn med fornnordiskt motiv. Centralt placerat i gavelspetsen ovanför dörren återfinns östväggens enda fönster som förser korvinden med dagsljus. Samtliga av kyrkans fönster är målade i en ljust gråblå kulör. Flera av fönstren har idag löstagbar spröjs. Detta beror på att de spröjslösa fönster som tillkom 1962 inte accepterades av Riksantikvarieämbetet då de ansågs alltför modernistiska för en 1500-talskyrka.

Tornet har rektangulär planform och samma bredd som långhuset. Sadeltaket har takfall åt öster och väster och är avtäckt med enkupigt rött vingtegel. Fasadernas ankarslutar varierar i sin utformning. På den västra väggen bildar den översta radens ankarslutar årtalet 1797. Årtalet markerar tidpunkten för uppförandet av tornets övre våningar. Ankarjärnen fäster i de inre bjälklagen och håller på så vis samman murarna. Tornet stod under många år utan tak. Klockringning skedde då genom en klockstapel i trä som var placerad intill kyrkan. När tornet byggdes på försågs det ett flackt tälttak, vilket gav kyrkan ett satt uttryck. De nuvarande, högresta och trappstegsförsedda gavelröstena tillkom 1889 och utformades av ingenjören och arkitekten A. W. Lundberg i Lomma. Gavelröstena har obrutna tegellisener som avslutas upptill av cementavtäckningar. Mellan lisenerna finns rundbågiga och cirkulära blinderingar. Tornet har rundbågiga ljudöppningar försedda med gjutna kolonner i samtliga väderstreck.