Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HEDEMORA GARPENBERGS KYRKA 2:1 - husnr 1, GARPENBERGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

GARPENBERGS KYRKA (akt.)
2005-02-07
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden är uppförd med tjocka murverk av gråsten. Till typen är byggnaden en enskeppig rektangulär salkyrka, med rak koravslutning i öster och smalare kvadratiskt torn i väs-ter. Sakristian inrymdes ursprungligen i östra delen av långhuset, bakom korskranket och under korets orgelläktare.

Utrymmet är numera ombyggt till vinterkapell. Samtliga delar av kyrkobyggnaden är uppförda samtidigt, mellan 1785 och 1786. Tornet har likheter med tornen i Grytnäs, Folkärna m.fl. vilka är uppförda eller ombyggda av samma byggmästare. Kyrkan har tre entréer, en i väster genom tornets vapenhus och två i långhusets södra långvägg, varav den ena utgör yttre ingång till sakristian.

Marken kring kyrkan sluttar kraftigt mot väster, nedanför tornet, och även något mot öster. Byggnadens sockel följer därmed marklutningen och ingångarna har anpassats till terrängen. Visuellt skapas därför en tilltagande vinkel mellan takfot och marklinjen, från väster mot öster.

Wahlmans restaurering, 1902, medförde även vissa förändringar av kyrkans yttre karaktär. Framför allt uppfördes det märkliga pannhuset mot norra långväggen, i väster. Pannhuset utformades, i nationalromantisk anda, som ett gravkor i renässansstil. Strax norr om pannhuset uppfördes, något senare, även ett fristående kolhus av trä utformat som ett lusthus och i en stil som påminner om pannhuset. Det är troligt att även kyrkans taktäckning med kopparplåt härstammar från samma restaurering.

Exteriör
Hela byggnaden är slätputsad och avfärgad i vitt, sockeln har markerats på senare tid genom avfärgning i gråblått. Långhuset saknar arkitektonisk utsmyckning; det har släta fasader med en mindre profilerad takfot samt enkla indragningar i höjd med södra portalen och gavelfönstret i öster. Långhuset har ett brutet tak med en mindre avvalmning i öster. Taket har täckning av kopparplåt och på nocken i öster står ett förgyllt kors uppställt på tvären, i samma riktning som takåsen.

Långhuset har fem fönsteraxlar på södra sidan, varav den mittersta har port i nedre delen, norra sidan har numera endast fyra fönsteraxlar, ett fönster igenmurades på 1940-talet i samband med omvandlingen av sakristian till kapell. Östra gaveln har en hög indragning i byggnadens axel med ett större mittfönster i överdel och ett mindre kvadratiskt i nedre delen. Norr om det nedre fönstret finns ytterligare ett liknande fönster infällt i en nisch. De nedre fönstren var avsedda för sakristian, numera vinterkapell.
De större fönstren i långhus, gavel och torn är av samma storlek och typ, med undantag av fönstret i södra långväggens mitt som är kortare nedanför på grund av porten. De är rundbågiga, har tre lufter med vertikala poster och tvärposter samt rutindelning med träspröjsning. Samtliga fönster är rödmålade.
Södra långsidan har två ingångar, en större med mittingång till kyrkorummet samt en mindre till sakristian under fönstret i öster. Båda portar har dörrar med rak avslutning och beklädnad av kopparplåt.
Tornet har som långhuset ett enkelt utförande och slätputsade murar, med undantag av portalomfattningen. Det har rundbågiga ljudöppningar försedda med plåttäckta träluckor i samtliga väderstreck, samt ett större rundbågigt fönster i väster i höjd med tornkammaren (läktarvåningen). Portalen har en svagt utskjutande omfattning, av puts med kvadermarkering, och rak avslutning i överdel. Den rundbågiga dörromfattningen har ett avrundat språng och dörröppningen plåtklädda pardörrar.

Tornet har böjd huv, med utsvängning över takfoten. Tornhuven bär en kvadratisk lanternin vars tak kröns med ett förgyllt kors på klot. Lanterninen har inglasade öppningar, smala och rundbågiga. Tornhuv och lanternin har täckning av kopparplåt. Tornuret tillkom 1792 och är, som många andra tornur, tillverkat i Stjärnsund. Urtavlorna är placerade i varje väderstreck, strax över takfoten och är insatta i runda takkupor som kröns av förgyllda klot.

Det f.d. pannhuset som uppfördes 1902 mot långhusets norra vägg har oktogonal plan och ett lökkupolformat tak krönt med skorsten. Det är sammanbundet med långhuset genom en smal gång under sadeltak. Taken och de böjda strävpelarna är täckta med svart plåt. Byggnaden har två smala rundbågiga dörröppningar mot väst och ett mindre infällt fönster i öster. Dörrar och fönster är rödmålade och byggnadens väggar har grovstruken vitputs. Till pannhuset hör även ett fristående kolhus.