Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND GÖDELÖV 25:1 - husnr 1, GÖDELÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Gödelövs kyrka (akt.), GÖDELÖVS KYRKA (akt.)
2014-07
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är uppförd dels i marksten, dels i tegel och bär en vit silikatmålad spritputs. Grunden är inte synlig ovan mark bortsett från somliga ställen där grundläggningen av otuktad marksten skymtas. Sakristian, som är den yngsta av byggnadens delar, har en synlig grund markerad med granitplattor. Kyrkans samtliga gavlar har tegelavtäckta trappstegskrön och slätputsade blinderingar i varierande utförande.

Muröppningarna är tillkomna under olika tidsperioder men har alla fönster och dörrar från ombyggnaden 1905. Ljudöppningarnas luckor och överljusfönster kan vara äldre. Samtliga muröppningar i bottenvåning är rundbågiga och har tre raka mursprång, bortsett från sakristian som har två raka mursprång. Samtliga muröppningar utom ljudöppningarnas är slätputsade. Spår av medeltida portaler eller fönster syns inte i fasaden. Alla fönster i bottenvåningen härrör från ombyggnaden 1905. De blyinfattade fönstren har ett rombiskt rutnätsmönster och är försedda med stormjärn. Glasen är gultonade och har en blåtonad bård som inramning.

Tornet har en kvadratisk plan och har samma bredd som långhuset. Trappstegsgavlarna är dekorerade med vertikalt betonade blinderingar samt en större och två mindre cirkulära blindering i gavelns övre parti. Tornets takfall vetter åt norr och söder. Kyrkorummet nåddes fram till 1905 genom en västentré i tornets västra del. Spår efter den rundbågiga öppningen syns i putsen på tornets västra sida. Tornets trapphus nås från en omkring 70 centimeter djup utbyggnad på den södra sidan i mötet med vapenhusets västra murvägg. Kyrkans samtliga takfall är avtäckta med rött tegel. Kyrkan har ett avvattningssystem av modern typ i vit plåt.