Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ ÖR 8:14 - husnr 1, ÖRS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ÖRS KYRKA (akt.)
2006-01
Exteriörbeskrivning
Kyrkan ligger på en liten förhöjning i det öppna odlingslandskapet, nära ett vägskäl där flera viktiga vägar möttes redan på medeltiden. Den är uppförd av sten och består av ett rektangulärt långskepp med ett smalare kor utan absid åt öster och torn åt väster. Byggnaden har högresta sadeltak och en sakristia tillbyggd på korets norra sida.

Tornet är bastant och inte särskilt högt, dess takfot ligger strax över långhusets taknock. Det är enkelt utformat med markerad sockel men utan våningsindelande friser. Tornets sockel är jämn och något utskjutande från fasaden. Den enda dekorationen är en tandsnittsfris vid takfotens gesims. Takfotens listverk och fris är av trä.
Överst på den murade delen av tornet sitter de tre ljudluckorna i djupa rundbågeformade nischer. Luckorna är klädda med liggande panel som målats brun och de vetter mot alla väderstreck utom öster. På tornets västra sida finns två fönster i stickbågeformade muröppningar, ett till bottenvåningen och ett till tornrummet. Båda har brunmålade ytterbågar och rutor av flerfärgat katedralglas i träspröjs.
Mot norr finns huvudentrén som är kyrkorummets enda ingång. Den låga träporten sitter i ett stickbågevalv och är klädd med snedställd brunmålad panel. Upp till porten leder en kombinerad handikappramp och trappa i två steg, utförd i huggen granit och gatsten med svarta smidesräcken.
Lanterninen är förhållandevis smal, byggd av trä och målad vit. Den dekoreras av hörnpilastrar och rundbågevalv kring de fyra urtavlorna. Dessa är svarta med förgyllda siffror och visare. Takfoten är ett enkelt listverk med små taktassar. Lanterninens toppiga tak kröns av ett förgyllt kors på kula.

Långhusets tre stora fönster på var sida sitter i stickbågevalv. Långhuset har ingen markerad sockel men till viss del synliga grundstenar. Takfotens gesims är ett enkelt utformat och rödmålat listverk av trä.

Koret är något smalare med ett fönster åt söder, av samma storlek som långhusets. Mot öster markerar en tunn rits i putsen att där tidigare suttit ett likadant fönster. På den östra sidan har koret också kraftigt utstickande sockelstenar.

Sakristian är lägre än koret och saknar sockel. Den har ett mindre fönster på norrgaveln, med brunmålad träbåge och katedralglas i blyspröjs. Mot väster finns sakristians port, en låg rektangulär och brunmålad trädörr i en stickbågeformad valvöppning. Framför den ligger en kraftig trappsten i släthuggen granit. En enkel smideslykta med frostat glas sitter på väggen intill porten.
Vindskivor och takfotens brädor är rödmålade.

Samtliga tak, hängrännor och stuprör är av kopparplåt. Även solbänkarna är av kopparplåt. En taklucka finns på långhusets södra sidas mitt, uppe vid taknocken.
Fönstren är av korsposttyp med små rutor av flerfärgat katedralglas. Fönsterbågarna är av trä och brunmålade.
På långhuset finns en gallerförsedd ventilglugg på var långsida. Vid kyrkans sydöstra hörn, där långhuset möter tornet, sitter ett elskåp alldeles intill väggen.