Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster GAGNEF NORDANHOLEN 26:18 - husnr 1, MOCKFJÄRDS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

MOCKFJÄRDS KAPELL (akt.)
2004-11-12
Exteriörbeskrivning
Långhuset som stod klart år 1700 har rektangulär plan med rak korvägg i öster. Det fick sam-tidigt en mindre sakristia; uppförd i vinkel mot norra långsidan, i höjd med koret. Sakristian ombyggdes och utvidgades till sin nuvarande form och storlek på 1790-talet. Tornet med kvadratisk plan uppfördes 1827 mot långhusets västra gavel. På 1890-talet insattes nuvarande fönster, i samband med detta förstorades fönsteröppningarna. Samtidigt igensattes dörren i södra långväggen.

Byggnaden är uppförd av knuttimmer på gråstensgrund; grunden är delvis omgjord på 1950-talet. Stockarnas sammanfogning i långhuset förstärks av in- och utvändiga s.k. följare, bestående av stolpar sammandragna med skruvade stänger. Sakristian rustades upp på 1950-talet, det gamla golvbjälklaget ersattes med betongbjälkar och den fick källare som inreddes med bekvämligheter.

Långhuset är brädfodrat med locklistpanel, strävpelarna längs med fasaderna är inklädda. Inledningsvis var kapellets timmerväggar ofodrade och rödmålade. År 1749 var dock byggna-den redan brädslagen men fortfarande rödfärgad. Ytterpanelen förnyades på 1850-talet och färgsättningen ändrades då till nuvarande vita färg.

Långhuset har fyra fönsteraxlar i söder, tre i norr och två i varje gavel. Västra gaveln har dubbla fönster på höjden. Samtliga fönster är stickbågiga, de har rödmålade treluftsramar med tvärpost. Fönstren härrör från 1892 men de är insatta på de äldre fönstrens ursprungliga platser, med undantag av västra gaveln där fönsterplatserna ändrades i samband med tillkomsten av tornet 1827. Långhuset har brutet tak med, i öster, avvalmning i den övre delen.

Sakristian har två mindre rektangulära fönster försedda med luckor, ett i öster och ett norr, samt ett mindre fönster i väster. Sakristian har valmat sadeltak, med skorsten av tegel i nordöstra hörnet.
Tornet som uppfördes 1828 är spånklätt upp till klockkammaren, övre delen är brädslagen. Det utmärker sig genom sina trappstegsgavlar och sin ornamentik som hämtar inspiration från den sydsvenska tegelarkitekturen. Tornet har ett lunettfönster på västra sidan, över portalen. Portalen har en rak avslutning med ett överstycke som bär tornets byggnadsår. Dörrfodret och överstycket är gråmålade. Porten har pardörr med omålad panel lagd i diagonal. Tornet avslutas med trappstegsgavlar som har svartmålade blinderingar lagda i dekorativa mönster. Varje gavel kröns av en liten lökformad plåtspira som bär flagga. I höjd med klockkammaren har varje sida tre stickbågiga ljudöppningar försedda med svarta träluckor. Tornet har korstak krönt med spira, vilken avslutas med ett förgyllt kors på klot.

Samliga tak är täckta med tjärat furuspån. Fram till 1870 var taken rödtjärade.