Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster AVESTA FOLKÄRNA PRÄSTGÅRD 1:16 - husnr 1, FOLKÄRNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

FOLKÄRNA KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan består av ett rektangulärt, treskeppigt långhus med halvrund avslutning i öster för koret samt ett kvadratiskt torn, något infällt västra gaveln. Korabsiden är en något indragen på bredden i förhållande till långhusets östra gavel. Mittskepp har ett tunnvalv som vilar på två kolonnrader, sidoskeppen har lägre flacka tak. Kolonnraderna har en förlängning i koret, på korabsidens mur, där de bildar en monumental kolonnad som bär korvalvet. Långhuset som uppfördes på 1850-talet är sammanbyggt i väster med ett kvadratiskt senmedeltida torn. Långhuset är uppfört i gråsten med putsade fasader. Den nuvarande södra kolonnraden vilar på gamla kyrkans södra murgrund, som härrör från 1400-talet.

Västtornet är byggt av gråsten och av tegel. Nuvarande tornhuven tillkom 1788, efter att den ursprungliga spiran eldhärjats 1704. I samband med uppförandet av nya tornhuven påbyggdes tornkroppen i sin övre del. Hela kyrkan är grundlagd på lermark, sannolikt gammal sjöbotten.

Kyrkan har tre entréer, en genom västtornets vapenhus och två i långhusets mitt, en i söder och en i norr. Sakristian har en ingång från söder. Tornets övre kammare nås via en inmurad spiraltrappa i söderväggen, med ingång i utsidan av tornets södra mur.

Kyrkans västtorn är murat, i sin nedre del, av gråsten täckta med slätputs avfärgad i lejongult. I sin övre del har tornet synligt tegelmurverk med vitputsade blinderingar som bildar dekora-iva friser med geometriska mönster. I höjd med nedre bården finns i norr och söder avbildningar i puts av ”gubbfigurer”. Tornkroppen har en kraftig profilerad och vitputsad takfot och i sin nedre del putsade strävpelare i de västra hörnen.

Klockkammarens öppningar fick sin nuvarande form och sina kopparbeklädda luckor i sam-band med påbyggnaden på 1780-talet. Tornet har en vitputsad portalomfattning i väster, vars utförande troligen är samtida med ombyggnaden på 1850-talet. Portalen har pilastrar och profilerat överstycke. Över den kopparklädda porten, med rundbågigt överljusfönster, finns ett lunettfönster med spröjsning i stjärnmönster. Över portalen, och i axel med denna, finns ett mindre rundbågigt fönster.

Tornhuven är svängd i sin nedre del och bär en hög och inglasad lanternin som har utsiktsplattform i sin nedre del. Lanterninen har en huv, lik tornhuven, som kröns av ett förgyllt kors på klot. Tornhuven har i samtliga väderstreck infällda tornur i nederkant, vilka kröns vart och ett av förgyllda klot. Uren är utförda på 1780-talet av G.M. Crusell i Stjernsund. Tornhuven är klädd med tjärat träspån medan lanterninen är kopparklädd.

Långhuset har sockel av granit, slätputsade väggar avfärgade i lejongult och en kraftig profilerad takfot som liksom fönsteromfattningarna är avfärgad i vitt. Det har fem fönsteraxlar, varav den mittersta med dörrar i underdel. Samtliga öppningar är rundbågiga och har samma mått. Undantaget är långhusets mittaxel där öppningen sträcker sig till marknivå för att lämna plats åt portalerna. Långhusets fönster har mittpost och två tvärposter samt ett kvadratiskt indelat spröjsverk i ramarna samt solfjäderindelning i bågen. Fönstren ovanför långhusets sidoentréer tar vid, över portalerna, i höjd med nedre tvärposten.
Korabsiden har fem fönsteröppningar med fönster av samma karaktär, lika höga men med tre tvärposter och något smalare än i långhuset. Samtliga fönster är målade i en brun kulör. Fönsteromfattningar och -smygar understryks med vit avfärgning i putsen, solbänkarna har täckning av kopparplåt.

Södra och norra portarna i långhuset har vitputsade portalomfattningar med bl.a. pilastrar och profilerat, rakt överstycke strax under fönsteröppningen. Dörröppningarna, som är något smalare än fönsteröppningarna i överdelen, har stickbågig avslutning. Portalerna har koppartäckta pardörrar med speglar. Sidoportalerna avslutas i nedre delen med granithällar. Sakristians yttre ingång i absidens södra mur har en stickbågig dörröppning och en kopparklädd dörr. Dörromfattning och smyg är vitkalkade, dörröppningen har trappsteg av granit.

Långhuset har ett lågvinklat sadeltak och koret ett, något nedsänkt, halvkoniskt tak som ansluter till långhusets östra gavel. Taken har täckning av kopparplåt på underlag av papp