Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ VEDERSLÖV 8:1 - husnr 1, VEDERSLÖVS GAMLA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VEDERSLÖVS GAMLA KYRKA (akt.)
2006-01
Exteriörbeskrivning
Vederslövs gamla kyrka är uppförd av sten och orienterad i öst-västlig riktning. Den består av ett rektangulärt långskepp med ett kvadratiskt kor åt öster, vilket är något lägre och smalare. Mot korets norra sida är en sakristia tillbyggd. På långskeppets södra sida är ett timrat vapenhus av trä uppfört. Långskepp och kor har relativt höga murar och högresta sadeltak. Torn eller klockstapel saknas.

Långhuset är rektangulärt till formen och har ganska höga murar för sin storlek. På den norra sidan sitter två rektangulära fönster i stickbågeformade öppningar, ett på var sida om vapenhuset. Mellan det östra fönstret och vapenhusets takfall sitter ett mindre fönster i ett rundbågeformad muröppning. Detta sitter högre upp, med bågens nederkant i höjd med det större fönstrets överkant.
På det sydöstra hörnet är de fyra nedersta kvaderstenarna frilagda. I fasadens övre del, öster om vapenhuset, har äldre målningar i röda nyanser lämnats synliga. Den norra sidan av långhuset har två asymmetriskt placerade fönster. De är båda rektangulära och sitter i stickbågeformade valv. Längs väggens övre del, precis under takfoten, har det dekorativa måleriet lämnats synligt.
Den västra fasaden har ett något mindre rektangulärt fönster som sitter i ett oregelbundet format stickbågevalv. Det sitter högt upp, strax under gavelröstet. En sockelsten i väster har ett inhugget kors i högrelief.

Vapenhuset ansluter till långskeppet nästan på mitten av den södra fasaden, något förskjutet åt väster. Det är konstruerat av timrade släta stockar som på sydsidan är sammanfogade i öppna alehäringsknutar. Timret ligger på en grund av låga naturstenar. Entréporten på södra sidan är av kraftigt trä och försedd med smidda gångjärn, handtag och lås och omfattas av en träkarm i stickbågeform. Framför porten ligger en flat stenhäll vilken omges av mindre stenar som
formar en gång i riktning mot kyrkogårdsmurens grind. Längs större delen av sträckan är dock gången nästan helt övervuxen av gräsmattan.

Koret är närmast kvadratiskt till formen, något smalare och lägre än långskeppet. Det har på den södra sidan ett fönster i ett rektangulärt urtag. Ovanför detta finns en lunettformad liten nisch som troligen är en rest av ett tidigare fönstervalv av mindre storlek. Väster om fönstret finns en låg och smal port av svartmålat trä i ett stickbågeformat valv. Förutom sockelstenen har den ett högt insteg i form av en natursten. En smal stensatt gång leder från dörren bort mot vapenhuset, men försvinner efter ett par meter i gräset. Längs hela sydväggens överdel har väggmålningar tagits fram.
I det sydöstra hörnet sitter en hög kvadersten med inhuggna bildmönster, bland annat föreställande ett lejon. Mot öster sitter ett mindre fönster i ett rundbågevalv. Runt detta och under gavelröstet har väggmålningar frilagts.

Sakristian har låga sidofasader, varav den östra sitter i liv med långhusets gavel utan synlig fog. Sadeltaket är högrest och når med nocken upp till halva korets takfall.
I fasadens nordöstra hörna finns rester av dekorativ målning.
Mot norr sitter ett litet rektangulärt fönster och strax ovanför detta sitter en rund sten halvvägs inne i väggen. Nära taknocken, i gavelröstets puts, syns konturerna av en rektangulär före detta öppning.
Kyrkans murade väggar har genomgående slätputsats och avfärgats vita. Längs långskepp, kor och sakristia löper en låg och delvis kraftigt utstickande sockel av natursten. Denna och det nedersta grundskiftet i muren är frilagt från puts. Sockeln har fyra ventilgluggar, två på långskeppet och två på sakristian. De saknar alla galler.
De putsade ytorna har också rikliga spår av dekorativt måleri, vilket har sparats på ett flertal ställen, främst uppe längs takfoten.
Vapenhusets träfasad och port är tjärade svarta.

Samtliga tak är klädda med tjärade stickspån. Det gäller även gavelröstena på vapenhus, långskepp och delvis på korets östra sida. Vindskivor och takrännor är av tjärat trä, liksom listverket vid takfoten. Rännorna är dock klädda med svartmålad plåt invändigt.

De fem större fönstren på långskepp och kor har korspost och fyra träbågar vardera. Dessa är tjärade och i dem sitter flerfärgade katedralglas i blyspröjs. Korets och långskeppets två små rundbågiga fönster har flerfärgat katedralglas direkt i båge och spröjs av bly.
Fönstret på sakristian har en båge av tjärat trä med katedralglas i blyspröjs. Långhusets västra gavelfönster är liknande, men har två lufter och mittpost.
Samtliga solbänkar är av tunna naturstenar.