Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ URÅSA 12:1 - husnr 1, URÅSA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Uråsa kyrka (akt.), URÅSA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Uråsa kyrka är en relativt liten landsbygdskyrka med utbyggd sakristia i öster och klocktorn i väster. Den är uppförd i sten och har ett rektangulärt långhus med sadeltak. Stilen är nyklassicistisk och präglas av enkelhet och symmetri. Proportionerna är dock något annorlunda än brukligt eftersom långhuset är relativt litet i förhållande till torn och absid.

Tornet är av normalhöjd men framstår som något överdimensionerat i jämförelse med det lilla långhuset. Stilen är ren och enkel utan våningsindelande friser eller andra dekorativa element.
Fem trappsteg i släthuggen granit leder upp till porten på tornets västsida, vilken är kyrkans huvudingång. På fasaden intill sitter två räcken av svartmålat smidesjärn. Dörrarna är klädda med liggande panel på överdelen och har på nederdelen ett rombformat mönster. De är målade i brunt. Porten omfattas av släta pilastrar och ett profilerat entablement med viss utkragning. Över detta sitter en lunett. Över porten sitter också en enkel lykta av kopparplåt och gulfärgat råglas.
Överst på det murade tornet sitter fyra ljudöppningar, en åt varje väderstreck. Valvöppningarna är rundbågiga och luckorna klädda med liggande panel som målats i brunt. Under den västra luckan står årtalet 1841 med stora svarta siffror i smidesjärn. På tornets bottenvåning finns ett stort rundbågsfönster åt söder. Tornets gesims består av ett enkelt utkragande listverk i trä som målats vitt.
Den kvadratiska lanterninen är ganska stor och hög för kyrkans storlek och domineras av en stor svart urtavla åt varje väderstreck. Dessa har förgyllda siffror och en förgylld visare var. Under dessa har varje sida av fasaden två små blindfönster i rundbågeform. Hörnorna dekoreras av kvaderstensimiteringar och gesimsen utgörs av ett profilerat listverk. Hela lanterninen är vitmålad och kröns av ett förgyllt kors.

Långhuset ter sig litet i formatet, mellan tornet och absiden. Det är rektangulärt till formen och har på var långsida tre rundbågsfönster som är symmetriskt placerade. Gesimsen utgörs av ett profilerat listverk i vitmålat trä.

Sakristian är något lägre och smalare än långhusets gavel. Dess grundform är nästan kvadratisk. Åt öster har absiden ett rundbågsfönster och åt söder en separat ingång. Dörren har ett skuret mönster av stående romber och ett trappsteg i släthuggen granit. Den sitter i ett stickbågevalv som även innefattar en kopparklädd armatur över dörren. Bredvid denna sitter Abraham Knutssons gravsten från 1673 inmurad i väggen. Det är en slät stående sten med huggen text i lågrelief och dekorativa symboler i högrelief. Sakristians gesims är ett profilerat listverk av vitmålat trä.

Samtliga tak är klädda med kopparplåt och försedda med fotrännor i samma material. Även stuprören är av kopparplåt. På långhusets norra takfall finns en taklucka med fönster och på sakristians norra takfall en täckt plåtlucka.

Alla fönster har brunmålade ytterbågar av trä och rutor av ofärgat glas. Av de större rundbågiga på långhuset är de tre norra av korsposttyp med fyra lufter medan de tre södra har en annan konstruktion. De har två lufter, men i princip samma utseende som de norra. De två fönstrena på torn och sakristia har också denna konstruktion. Samtliga solbänkar är utförda av kopparplåt.

Fasaden är spritputsad och avfärgad i vitt. Undantaget är omfattningarna kring dörrar och fönster på torn och långhus som putsats släta. Dessa omfattningar saknas dock på sakristian.
En något utkragande cementputsad sockel löper runt hela kyrkobyggnaden, avfärgad i svart. I den finns på sakristian två små ventilgluggar med galler och på tornet två små utan galler. Långhuset har på var långsida tre mycket stora ventiler försedda med moderna galler, inmålade i sockelns färg.