Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄXJÖ TJUREDA 13:1 - husnr 1, TJUREDA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Tjureda kyrka (akt.), TJUREDA KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är belägen i Tjureda by mellan Rottne och Åbyfors samhälle, närmare bestämt intill trevägskorsningen för vägarna till Tolg, Åbyfors och Växjö-Rottne. I nära anslutning till kyrkan ligger det tidigare tingshuset och socknens skola som nu tjänstgör som församlingshem. Kyrkan ligger på en något upphöjd plats omgiven av trädfria åkrar och ängar.

Kyrkan är uppförd i sten med spritputsade väggar, slätputsade dörr- och fönsteromfattningar samt hörnkedjor. Kyrkans sockel är spritputsad och avfärgad i en mörkgrå kulör. Sockeln, vilken skjuter ut en aning utanför vägglivet, är avtäckt med kopparplåt samt försedd med ett flertal gallertäckta ventilationsgluggar. Byggnaden är orienterad i öst-västlig riktning med ett lanterninförsett kvadratiskt torn i väster och en rektangulär sakristia i öster. Utvändigt mäter kyrkan 28 x 15 meter med en murhöjd av 6 meter.

Tornentrén vilken ligger en aning indragen i fasaden är utförd med dubbla rektangulära portar målade i en grön kulör. Portarna är utformade med fyra kvadratiska dörrspeglar i varje dörrblad. Direkt ovanför porten sitter ett rundbågat fönster vilket utformats i likhet med långhusfönstrens övre sektion. Hela entrépartiet med de dubbla portarna och det rundbågade fönstret ramas in av en slätputsad omfattning. Framför entrén ligger en kraftig naturstenshäll.

Kyrktornet smalnar av i etapper där varje avsats skiljs åt med ett kraftigt slätputsat listverk avtäckt med kopparplåt. I putsen under listverket mellan första och andra etagen löper en rundbågefris.

Mitt på andra avsatsens västra fasad sitter ett runt fönster, målat i en ljus grågrön kulör, vars spröjsning utformats som en fyrklöver. Andra etagens västra fasad är i övrigt slätputsad med dekorativa reliefer i form av stjärnor och festonger medan den södra och norra fasaden pryds av tre smala nischer med slätputsad omfattning.

I höjd med tornets tredje avsats finner man ljudluckor i samtliga väderstreck. De dubbla rundbågade ljudluckorna är utförda i liggande profilfräst panel och målade i samma gröna kulör som kyrkans övriga portar. På östra fasaden under ljudluckorna sitter en inmurad stentavla med förgylld text. Texten lyder ”UPPFÖRD UNDER CARL XV:s REGERING ÅR 1861”.

Takgesimsen vid tornets takfot är utformad som ett slätputsat profilerat listverk samt försedd med slätputsade konsoler. Tornets kopparklädda pyramidtak bär upp en smäcker glasad åttakantig lanternin med kopparklädd spira. Spiran kröns av en förgylld kula med tillhörande kors. Tornet är försett med tornur och urtavlor i alla väderstreck utom åt öster. De svartmålade urtavlorna är placerade ovan takfoten på torntaket i lätt utskjutande runda takkupor. Tavlornas siffror och visare är förgyllda.

På långhusets västra gavel finner man på vardera sidan om tornet en dekorativ smal rundbågad nisch och i höjd med den innanförliggande orgelläktaren ett kvartscirkelformat fönster.

Långhuset har fyra fönsteraxlar med högresta, rundbågade fönsteröppningar vilka är indragna en aning i fasaden. I varje öppning sitter två välvda, krysspröjsade fönsterbågar utav trä målade i samma ljusa grågröna kulör som tornets fönster. Fönstren har på senare tid kompletterats med innerbågar. I ytterbågens topp, i mötet mellan de båda valvbågarna, övergår mittposten i en cirkel där spröjsen formats till ett fyrpass. Utformningen av fönstrens spröjsar för tankarna till ett sirligt masverk. De svagt sluttande solbänkarna är utförda i gjutjärn men har på senare tid klätts in med kopparplåt.

Långhusets sidoentréer flankeras av två utskjutande slätputsade risaliter vars pyramidformade kopparklädda tak kröns av en förgylld kula och stjärna. I likhet med tornentrén är sidoentréerna försedda med ett överliggande fönster. Framför båda sidoentréerna vilar en kraftig naturstenstrappa.

I anslutning till takfoten på långhus och kor löper ett rikt profilerat, slätputsat listverk. Den underliggande putsytan har dekorerats med en rundbågefris.

Från långhusets kopparklädda tak sker vattenavrinningen via hängrännor och stuprör av koppar. Vid marken ansluter dessa till renssilsförsedda avloppsrör vilka i sin tur anslutits till en nedlagd markdränering.

I anslutning till nocken på långhusets östra gavel, ovan den rektangulära sakristians kopparklädda pyramidtak, mynnar kyrkans skorsten. Några meter öster om sakristian ligger kyrkogården i en betydligt lägre nivå vilket ger upphov till en gräsplatå öster om sakristian. Platån avgränsas åt öster och söder av ett smitt järnstaket. Intill sakristians östra vägg har man placerat ett flertal äldre gravkors av gjutjärn. Från en lägre belägen väg nedanför platån når man sakristians källare samt kyrkans bårkällare. Dess portar ligger indragna i den kraftiga murade naturstensvägg vilken utgör platåns avgränsning.