Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MORA OXBERG 244:1 - husnr 1, OXBERGS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

OXBERGS KAPELL (akt.)
2005-10-11
Exteriörbeskrivning
Byggnaden som tillkom i etapper är uppförd av knuttimmer och sedan 1915 fodrad med panel. Långhuset uppfördes på 1720-talet. Kapellbyggnaden höjdes och tillbyggdes sedan med sakristia på 1790-talet, med torn i väster efter mitten av 1800-talet och slutligen med kor i förlängningen av långhuset i öster på 1870-talet.

Tornets ursprungliga form var delvis annorlunda. Vid flyttningen av byggnaden 1915 kröntes tornet av en liten spira med vinklade avsatser i nedre delen. Tornet hade spåntäckning och klockkammaren var fodrad med stående panel. Under klockkammaren fanns en timrad men putsad del som avslutades med en mindre spåntäckt utkragning över vapenhusets del. Att döma av äldre bilder (Se Bergman, 1984) hade långhuset troligen papptak. Länge hade också långhuset en hög murad skorsten i södra takfallet, vilken revs på 1960-talet.

Sakristian mot norra sidan återuppfördes 1966, efter den ursprungliga sakristian från 1797 som rasade i samband med flyttningen av byggnaden 1915. Den har yttre ingång i sin västra vägg samt en ingång mot koret i söder och är återskapad med föregångaren som modell. Kapellets ingång är förlagd till tornets vapenhus.


Byggnaden är upplagd på en murad grund av huggen sten. Timmerstommen är sedan upprust-ningen 1915 fodrad med rödfärgad locklistpanel, knutlådorna har fodring utan locklist. Tornets klockkammare har tjärad locklistpanel och luckor med samma utförande.

Långväggarna har tre fönster på vardera sidan, de har en avvikande uppsättning beroende på sakristians placering på norra sidan. Sakristian har endast ett fönster, i öster. Samtliga fönster är av samma typ med stickbågig avslutning i överdel, mitt- och tvärpost samt träspröjsning med rutindelning. De är vitmålade liksom blecken och karmarna, som saknar foder. Vapenhuset har ett litet, liggande och rektangulärt fönster över porten. Kapellets stickbågiga port i väs-ter har tjärade pardörrar med panel lagd i v-mönster. Porten i tornets vapenhus har hög tröskel, vitmålat foder och nås genom en mindre stentrappa om tre steg. Sakristians tjärade ytterdörr har rak avslutning och diagonal panelfodring. Karmen har fodring av vitmålade brädor. Till dörren hör en enkel utgående trätrappa.

Långhuset och sakristian täcks av sadeltak, valmade på ena gaveln, med kraftig och profilerad takfot. Tornet, som är bredare i sin nedre del, har korta takfall över vapenhuset. Klockkammaren täcks av en huv med karnisformade fall. Samtliga tak är täckta med tjärat spån. Långhusets tak har rak avslutning i väster mot tornet. Det har där breda tjärade vindskivor med vingar i nedre del. De sirliga smidda spiror som kröner tornhuven samt långhusets taknock i öster tillkom 1915 och är tillverkade i Leksand.