Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MORA VÄSTBYGGE 271:1 - husnr 1, VENJANS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VENJANS KYRKA (akt.)
2005-09-15
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden består av ett rektangulärt långhus, ett brett torn med spetsig spira i väster, en avlång tillbyggnad mot långhusets södra sida som utgör sakristian och en korabsid i öster. Enligt källorna skall korabsiden ha ursprungligen utgjord föregående kyrkas sakristia, vilken tillkommit på 1850-talet. Kyrkan har endast en offentlig ingång, i väster genom tornets vapenhus. En annan ingång är avsedd för sakristian och förlagd till dess östra vägg.

Byggnaden är uppförd av timmer på en grund av huggen röd sandsten. Rivningsmaterialet från föregående kyrka återanvändes i större omfattning; bl.a. timmer, brädor, takspån, fönsterkarmar och fönsterramar, inredningsdelar. I samband med upprustningen på 1950-talet fick kyrkan bl.a. ny färgsättning med vit kulör, nya fönster och dörrar, nytt golv samt nya urtavlor.

Fasaderna har beklädnad av vitmålad, stående och spåntad panel som dock ursprungligen och fram till 1957 var rödmålad. Långsidorna delas av knutlådor som bildar lisener, varje långsida har tre rakslutna fönster. Fönsterkarmarna från föregående kyrka har återanvänts, de täcks av enkla släta fönsterfoder. Fönsterramarna har träspröjsning som i överdelen bildar en trepass-form. Koret har i öster ett fönster med klöverformad överdel och i sin norra vägg ett mindre rektangulärt och spröjsat fönster. Samliga fönster har vitmålade foder och ramar.

Syllen över grunden är indragen i förhållande till panelen, utom kring sakristian där foten är utgående och täckt med kopparplåt. Mot sakristians grund i söder finns en källaringång med luckor, den är helt plåtklädd liksom grundens avsatser med kopparplåt. Källaren inrymde ursprungligen ett pannrum.

Långhus och kor har sadeltak, nedsänkt och valmat över koret. Långhusets tak sammanfogas i sin övre del med tornspiran i väster. Långhusets tak har i väster och öster breda vindskivor som i sin nedre del har samma dekorativa avlutning som portalens tak. Långhuset och korets tak bär enkupigt tegel.

Sakristian är uppförd mot del av södra långväggen och den överlappar även del av korets södra sida. Pulpettaket har beklädnad av kopparplåt. Vid skarven mot långhusets tak reser sig en hög skorsten i dalastil. Den är murad av sandsten och krönt med en flöjel i järnsmide som avbildar ett skepp.

Ingången i öster är av enkel karaktär, den har rakt överstycke och paneldörr förstärkt i nedre del med kopparplåt. Sakristian har i södra väggen ett högt placerat och avlångt fönster med blyspröjsning som förstärker associationen till traditionella dalabyggnader.

Tornkroppen är som långhuset fodrad med stående vitmålad panel. På södra sidan finns en smal och liten fönsteröppning. Fönstret har färgade glasskivor i rutig blyspröjsning.
Det kvadratiska tornet, bär en tornspira med böjt pyramidtak uppfört i två avsatser och spåntäckt med återanvänt spån från den föregående kyrkan. Spiran har i sin nedre avsats, på varje sida, svagt utskjutande ljudöppningar med pulpettak sammanbyggda med övre takfallen. Ljudöppningarna har vridbara jalusiribbor. Övre avsatsen har infällda urtavlor i samtliga väderstreck. Tavlorna är sedan 1957 av vitfärgat glas för belysning bakifrån. Nuvarande tornur är från 1957 och inköpt från Westerstrands Urfabrik. Spiran avslutas med en hög vindflöjel i form av en förgylld tupp.

Västportalen har en utskjutande risalit som avslutas i sin överdel med spetsiga och böjda plåt-täckta takfall som upprepar spirans form. Taknocken kröns av ett smitt kors. Vindskivorna har i nedre delen en utsågning med form av en schaktkniv. Porten har en inramning av brädor; pardörrarna som är djupt infällda i portöppningen har brädfodring med sparkplåt av koppar i nedre del. Porten har förhöjd tröskel som ansluter till en avrundad trappa av röd sandsten.