Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE EDEBO PRÄSTGÅRD 2:2 - husnr 1, EDEBO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Edebo kyrka (akt.), EDEBO KYRKA (akt.)
2008-10
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden har en enkel form med salskyrkoplan utan markerat kor och med höga gråstensmurar med ganska begränsade inslag av tegelornamentik. Likt många andra medeltida kyrkor i Roslagen har Edsbro kyrka byggts något nedanför den högsta punkten på kyrkogården. Långhuset byggdes under 1400-talets sista fjärdedel, vapenhuset kort därefter, innan kyrkans kalkmålningar utfördes omkring 1515. Långhuset byggdes ursprungligen med ett trävalv. Trävalvet ersattes med nuvarande fyra ribbvalv av tegel i samband med att vapenhuset byggdes och kalkmålningarna utfördes i samband med detta. Långhusets och vapenhusets gråstensmurar är av omsorgsfullt släthuggen gråsten och slätfogade. Kring vapenhusets portal och fönsteröppningar finns tegelomfattningar och även långhusets gavelspetsar är murade i tegel med blinderingar i form av kors. Vapenhusets yttre portal är spetsbågig. Dörrbladet är från 1980-talet och är utförd efter den tidigare dörren från 1700-talet.

Sakristian på norrsidan har fått sitt nuvarande utseende då den utvidgades åt norr och öster på 1740-talet. Den särskiljer sig genom att ytterväggarna är putsade. Skorstenen av slaggtegel påminner om närheten till omkringliggande bruk.

Taken är täckta med spån och långhusets och vapenhusets branta tak har dekorerade tjärade vindskivor av hög ålder. Långhusets gavelspetsar kröns av smideskors prydda av kopparklot samt vimplar märkta EMC ANNO1663. Kyrkans tak och takstolar byggdes upp på nytt efter en brand 1621.

Fönstren är, förutom korets, förstorade under 1700-talet då även norrväggens fönster tagits upp. Omfattningarna är vitputsade, rundbågiga och solbänkarna täckta med småformatsplåt av hög ålder. De rödmålade fönsterbågarna torde vara från 1800-talet men har 1911-1913 försetts med blyspröjsat glas. Korets fönster mot öster har behållit sin ursprungliga storlek men öppningen är igenmurad sedan år 1767 då altarupppsatsen tillkom. Solbänk är här en kraftig granitskiva.