Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE KYRKBYN 3:1 - husnr 1, FASTERNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Fasterna kyrka (akt.), FASTERNA KYRKA (akt.)
2008-12
Exteriörbeskrivning
Kyrkan fick sitt nuvarande utseende vid en ombyggnad som pågick 1797 – 1806 och vars närmaste svenska förebild torde vara Adolf Fredriks kyrka i Stockholm. Ombyggnaden var så genomgripande att bara återstår grunden i de östra och västra korsarmarna och delvis murar av den medeltida kyrkan. Den medeltida kyrkans gråstensmurar utgör väggar i västra korsarmen och en liten del av murar från en tillbyggnad av medeltidskyrkan på 1600 återstår öster om korsmitten.

Ritningar till kyrkan gjordes först av akademibyggmästaren i Uppsala, Neosander. Ritningarna godkändes inte av Överintendentämbetet och omarbetades senare av Olof Tempelman.

Fasterna kyrka är en liksidig korskyrka, utvändigt spritputsad och övervägande byggd av tegel, exteriören avfärgad i ockragult med vita slätputsade detaljer. Entrédörrar finns i norr, söder och väster med den västra som huvudentré. Koret ligger i väster och bakom koret sakristian mot gavelväggen. Tornet bildar ett perspektiv som tillsammans med övriga högresta detaljer som hörnkedjor, dörrar och fönster accentuerar byggnadens höjd. Dörrarna är klädda med kopparplåt och putsomfattningarna kring dem är strama, nästan stiliserade. Fönstren har halvrunda överstycken och har ursprungliga bevarade snickerier med stora mängder ursprungligt blåst glas med för den tiden ofrånkomlig grön ton. Taken över korsarmarna är täckta med svartmålad enkelfalsad skivplåt i utförande som var brukligt under senare delen av 1800-talet och tidigt 1900-tal. Fönsterbänkarna är täckta med smidd plåt i småformat av hög ålder.

Tornet består av två delar, en lägre terass som täcker korsmitten och över detta lanternin. Terassen är byggd av tegel och omgärdad av en balustrad med svarvade balusterdockor. Lanteninen är en komplicerad träkonstruktion utvändigt klädd med oljemålad gul träpanel med pilastrar markerade i vitt. Det fyrsidiga välvda taket täcks av kopparplåt och kröns av ett förgyllt kors. Klockvåningen har ljudluckor i fyra riktningar. De två klockorna är båda gjutna 1843 av malm från fyra äldre klockor från Fasta och Esterna kyrkor.