Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE HUSBY 18:1 - husnr 1, HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Husby-Sjuhundra kyrka (akt.), HUSBY-SJUHUNDRA KYRKA (akt.)
2008-12
Exteriörbeskrivning
Murarna är av gråsten, tegel förekommer där det varit konstruktivt befogat kring dörrar, fönster, valv och murkrön, tegelorneringar saknas helt. Den ursprungliga kyrkan uppvisar grund och hörnstenar av sandsten vilket är mer påkostat än vad som var vanligt. Takresningen har gjorts brantare på 1400-talet, alla tak är spåntäckta.

Vapenhuset i söder som nu utgör nederdel i tornet är byggt under senmedeltid. År 1806 hade klockstapeln av trä blåst omkull och man beslöt att bygga ett klocktorn över det gamla vapenhuset. Konstruktionen kan ses som en variant av klockstaplarna i Rö och Skederid som byggdes på gamla stigluckor. Över vapenhusets gråstensmurar slogs en våning av tegel som är lätt att urskilja genom den tunna putsen. Klockvåningen är av trä, utvändigt klädd med brädpanel och med en fristående klockbock. Klocktornet täcks av ett flackt tälttak och kröns av ett förgyllt kors stående på ett klot.

Fönsteröppningarna är stickbågiga, de flesta fick sin nuvarande form och storlek vid mitten av 1800-talet. De två östligare fönstren på norra sidan förstorades först 1888. Norra sidan av kyrkan saknade på sedvanligt sätt fönster under medeltiden. Norrfönster togs upp i omgångar från 1720-talet till 1750-talet. Vid den restaurering som gjordes 1968-1971 under ledning av arkitekt Uno Söderberg ansågs fönstren ge alltför stort ljusinsläpp och nya fönstersnickerier med en grov tvärpost samt gröntonade glas sattes in för att ge en mörkare interiör. Sakristians fönster har byggnadshistoriskt värde då det fick sin form på 1700-talet, trol 1773 och har bevarat även snickerier, glasning och yttre smidesgaller sedan dess. Fönstret bakom i koret bakom altaret bidrar till perspektivet och upplevelsen av ett långsmalt rum i kyrkan.

Dörren i väster är huvudingång. Portalen som fick sin form då kyrkan byggdes ut åt väster 1728 breddades 1931, dörrblad och omfattningen i putsrustik utformades enligt de befintliga.