Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster TINGSRYD RÄVEMÅLA 1:99 - husnr 1, ÄLMEBODA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Älmeboda kyrka (akt.), ÄLMEBODA KYRKA (akt.)
2007-01
Exteriörbeskrivning
Älmeboda kyrka är relativt stor som landsortskyrka och uppförd helt i sten. Den består av ett rektangulärt långhus med klocktorn i norr och utbyggd sakristia i söder. Koret är därmed också orienterat åt söder. Kyrkan är uppförd med exteriör i en ovanligt stilfull klassicerande stil.
Tornet är högrest och elegant utformat med dekorativ gesims och dubbla ljudluckor.
En tresidig trappa om sex steg i släthuggen granit leder upp till kyrkporten på tornets norra sida. Dörrarna har ett skuret mönster i romboidform och är målade i en mycket mörk grön färg. Deras nederdel är klädd med plåt. Strax över porten sitter ett överfönster i rundbågeform, försett med spröjsar i samma romb-mönster, med rutor i gulfärgat glas. Mellan dem finns ett parti av liggande panel, försett med ett förgyllt kristusmonogram i lågrelief.
På bottenvåningen finns också två större rundbågiga fönster, ett åt öster och ett åt väster, som ger ljus åt vapenhuset.
En bit högre upp sitter ett runt fönster på den östra, norra och västra sidan. Ljudöppningarna är dubbla åt alla fyra väderstreck och består av två höga och smala rundbågiga öppningar strax under gesimsen. Dess luckor är tjärade i svart.
Den putsade gesimsen är kraftigt profilerad och försedd med tandsnittsfris. Den infattar åt vart väderstreck en svartmålad urtavla med förgyllda siffror och visare. Torntaket är mycket högt och spetsigt utformat. Det kröns av ett förgyllt kors på kula.

Långhuset är rektangulärt till formen och kraftigt dimensionerat. Det präglas av symmetri och klassicistiska dekorelement. På var långsida finns på mitten en port i fasadlivet och på var sida om denna tre större rundbågiga fönster. Portarna har frontespis i form av tempelgavel vilken bärs upp av kvaderstensimiterande pilastrar. Innanför dessa omfattas själva porten av en profilerad rundbåge med markerade anfanger. De spegelförsedda dörrarna är rektangulära och målade i mörkgrön färg. Fönstret över dem är rundbågeformat och ansluter i form och storlek till de övriga sidofönstrens utformning och placering. Tre trappsteg i släthuggen granit leder på var sida upp till dörrarna. I överstyckets tympanonfält står på den östra sidan skrivet med förgyllda romerska bokstäver årtalet 1876, MDCCCLXXVI.

Runt långhusets takfot samt i samma höjd över den södra gaveln löper en rikt profilerad och utkragande gesims. I alla fyra hörn har långhuset kraftigt markerade imitationer av hörnkedjor i putsen. På den södra sidans gavelröste finns en markering i putsen efter en tidigare befintlig lunett av större storlek.

Sakristian utgörs av en liten rektangulär utbyggnad på långhusets södra gavel. Den är förhållandevis liten i förhållande till kyrkans proportioner och dess flacka tak når precis upp till gavelns gesims. Sakristian är något smalare än gavelns bredd och mycket symmetrisk till utformningen. Dess yttre hörn åt söder pryds av liknande hörnkedjor som på långhuset.
Mitt på dess södra fasad sitter sakristians port i en mycket hög och smal rundbågeformad muröppning. En trappa om fyra steg i släthuggen granit leder upp till den mörkt grönmålade spegeldörren. Över denna sitter en lunett omfattad av samma valv. På var sida om porten sitter ett mindre fönster i låg rundbågeform. Ett motsvarande sitter även på sakristians östra och västra sida. Runt takfoten löper en något mindre gesims än långhusets, dock även denna rikt profilerad.

Samtliga tak är lagda med kopparplåt. Även hängrännor och stuprör är utförda i koppar. Långhusets taknock kröns i söder av ett förgyllt kors, likaså finns ett på var sidoports tak.

Fönstrens ytterbågar är av trä och målade i en ljust grönbeige nyans. De är försedda med rutor i ofärgat glas. Samtliga solbänkar är utförda i släthuggen granit.

Fasaden är genomgående spritputsad och avfärgad i vitt. Gesimser, hörnkedjor och portaler är dock slätputsade. Egentliga fönsteromfattningar saknas.
Den något utkragande sockeln med fasad överkant löper runt hela kyrkobyggnaden och följer fasadens konturer med bland annat utstickande hörnkedjor. Den är utförd i släthuggen granit som ej putsats. Sockeln har sammanlagt 19 ventilationsöppningar, försedda med galler i galvaniserad plåt.