Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE SKEDERSBY 11:1 - husnr 1, SKEDERIDS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

skederids kyrka (akt.), SKEDERIDS KYRKA (akt.)
2008-12
Exteriörbeskrivning
År 1748 inleddes en period av reparationsarbeten, exteriört gjordes mest reparationer som inte förändrade utseendet i någon högre grad. Långhusets murar reparerades och drogs ihop med dragband och i kyrkans norrsida togs fönster upp. Vapenhuset var fallfärdigt, dess gavelröste togs ned och taket byggdes om till det valmade tak vi ser idag. I gaveln finns rester av tegelorneringar från det ursprungliga röstet kvar. Kyrkan höga och ganska dominerande yttertak är täckta med falsad slätplåt sedan början av 1900-talet. Över långhuset är takstolarna till största del medeltida medan koret, sakristian och vapenhusets takstolar byttes under 1700-talet.

Fönstren är stickbågiga och fick nuvarande form under 1800-talet, de förstoradea vid flera olika tillfällen vilket förklarar att de skillnader i form som finns. Fönstersnickerierna har trebrutna överstycken, bågarna är kopplade och antagligen förnyade 1971. Sakristian har mot öster två höga och smala spetsbågiga fönster inom en nisch markerad i muren. Sådana fönsterarrangemang var vanliga som korfönster fram till ungefår år 1300. Senare har östfönster ofta satts igen då altaruppsatser tillkom i koren, så skedde även i Skederid men togs här åter upp år 1950.
Ingången till vapenhuset är rundbågig och även här är ett dörrblad av breda plank, dock enklare utfört än i den västra ingången.

Kyrkan har två ingångar. Porten i väster är huvudingång och är anmärkningsvärd genom att både portal och dörrblad är ursprungliga, dessutom var ingång i väst relativt ovanligt under medeltiden. Portalen är spetsbågig och har tre språng, dörrbladet är gjort av fyra breda plankor och har konstfullt smidda järnbeslag.