Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN RÖRBÄCKSNÄS 46:1 - husnr 1, RÖRBÄCKSNÄS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖRBÄCKSNÄS KYRKA (akt.)
2004-04-22
Exteriörbeskrivning
Kyrkan före branden
Rörbäcksnäs kapell uppfördes som ett rektangulärt långhus med smalare korparti samt med två mindre korsarmar i norr respektive söder, i höjd med långhusets mitt. Den södra korsarmen utgjorde ett vindfång för kyrkans södra ingång och den norra ett förråd (f.d. pannrum) med ingång från kyrkogården. Kyrkan fick kvadratiskt torn i väster med portal under skärmtak. Tornet förstärktes i väster med svartmålade snedställda strävor. Långhus och kor täcktes med branta sadeltak, tornets spira med pyramidtak, s.k. torntak, över korsgavlar. Taken var ursprungligen klädda med spån. Stommen var uppförd av timmer som täcktes med liggande panel utom på gavelrösten där panelen var stående. Säregna blev kyrkans fönsteröppningar som skiljer sig till storlek, form och uppsättning mellan fasadernas olika delar. Även tornet har skiftande öppningar i skilda nivåer. Såväl exteriörerna som interiörerna var ursprungligen vitmålade.

Invändigt präglades kyrkans karaktär särskilt av den öppna takkonstruktionen med synliga takstolar som utnyttjades dekorativt i form och färg. Invändigt bidrog den grå eller rosa laserade panelbeklädnaden på tak och väggar till den kyrkorummets varma utstrålning.

Flera förändringar genomfördes under åren i samband med upprustningar av byggnaden. Kyrkan fick 1929 en ny sockel av tuktad granit. Takens spånbeklädnad ersattes 1931 av eternit, med undantag av tornspiran som fick detta material något senare, 1937. Slutligen byttes 1960 eterniten mot skiffer.
Vid den omfattande restaureringen 1960 fick kyrkan även ny panelbeklädnad såväl utvändigt som invändigt. Fasaderna fick stående panel enligt dagens utförande. Samtidigt revs avbalkningen i koret och ny sakristia med andra utrymmen inreddes under läktaren, på varje sida om mittgången.

Kyrkan efter branden
Kyrkan återuppfördes till största del som en exakt replik av byggnaden och speglande dess tillstånd före branden. Av okänd anledning ändrades dock höjd och takvinklar på spiran, vilken därmed fått märkliga proportioner. En annan väsentlig förändring är att skiffertaket ersattes med svart målad plåt. Invändigt fick kyrkorummet en ljusare och varmare färgsättning i blått, grått och rött.