Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster MALUNG-SÄLEN MALUNGS PRÄSTGÅRD 1:10 - husnr 1, MALUNGS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MALUNGS KYRKA (akt.)
2004-09-16
Exteriörbeskrivning
Kyrkans nuvarande korsformiga plan är resultatet av flera byggnadsetapper. Sin medeltida plan och karaktär behöll kyrkan i stort fram till 1730-talet då korsarmarna och det högresta taket tillkom. Därefter genomfördes en rad till- och ombyggnader som förändrat byggnadens egenskaper och karaktär. Dessa har berört bl.a. koret, fönsteröppningarna, tornöverbyggnaden och sakristian.

Kyrkan består av ett rektangulärt långhus som avslutas i väster med torn och i öster med tresidigt kor. Långhuset har tillbyggda korsarmar. Sakristian (1959) är uppförd i vinkel mot norra korsarmens östra mur och långhusets norra mur.

Kyrkan har ingångar i väster genom tornet samt i korsarmarnas gavlar, i söder och i norr. Tornets övre kammare nås genom en inmurad trappa förlagd i hörnet av norra korsarmen och tornet, där trappans ytterdörr finns. Sakristian har en ingång i sin östra vägg.

Utvändigt är kyrkans murar slätputsade och vitavfärgade, ett utförande som infördes på 1880-talet. Byggnaden vitlimmades på 1820-talet (enligt Tapper). Innan dess blottades murarnas material helt; sandsten, gråsten, tegel och fogar var synliga. Takfot och hörn är likaväl slätputsade men markeras med svagt framskjutna partier. Grundens utförande, med beklädnad av huggen röd granit, tillfördes på 1880-talet.

Långhuset och korsarmarna har branta valmade sadeltak med spåntäckning. Östra taknocken, över koret, kröns av ett smitt kors med krans medan södra och norra korsarmarnas nock kröns av kulkors. Sakristian har pulpettak med täckning av kopparplåt. Tornet fick på 1820-talet lökkupol med torntak i underdel samt inglasad lanternin som kröning. Nuvarande spira som kröner lanterninen tillkom på 1950-talet, den avslutas med ett förgyllt kors på klot. Tornets täcks av kopparplåt.

Kyrkans fönster har förstorats och ändrats i flera omgångar, senast på 1880-talet. Kyrkans nuvarande fönstertyp är troligen från denna period. Fönstren är rundbågiga med två eller tre lufter och träspröjsning. Några mindre och avvikande fönstertyper förekommer i sakristian. Samtliga fönstersnickerier är gråmålade.

Kyrkporten i tornets västra fasad, härstammar troligen från 1700-talet, men breddades och omformades på 1950-talet. Den fick då även nya dörrar, samtidigt som samtliga övriga dörr-öppningar i kyrkan. Samtliga dörrar har stående spåntade brädor. Portalerna har ovanför dörrarna ett högt rundbågigt fönster i samma bredd som dörröppningen. Vid 1990-talets restaurering upptäcktes i södra sidan en igensatt dörr till koret.