Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KALMAR HAGBY KYRKA 1:1 - husnr 3, HAGBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

HAGBY KYRKA (akt.)
Exteriörbeskrivning
Dagens kyrka består planmässigt av rundhus, halvrunt kor i öster med en rektangulär sakristia i norr. I det sydvästra hörnet är ett rektangulärt vapenhus placerat och i väster har muren tre konterforter.

Ursprungligen stod rundhus och korabsid oputsade medan de något senare tillbyggda byggnadskropparna sakristian och vapenhuset hade slätputs med kvaderrits. Taket har sannolikt haft dagens form men varit försett med ett centraltorn. Koret hade ytterligare en våning och i den övre delen av rundhus muren löpte en rad med små rundbågiga öppningar.

Även om varken det frilagda murverket, centraltornet eller korets andra våning finns kvar är dagens kyrkas exteriör förhållandevis välbevarad. Fortfarande tillåts vi uppleva medeltiden genom rundhuset och korets massiva murar, i det konformade taket och de tre ursprungliga konterforterna i den norra muren. Genom markeringar i putsen och två intakta öppningar kan man även få en uppfattning om hur kyrkan tedde sig med raden av rundbågiga öppningar i murens övre del. Under raden av de ursprungliga öppningarna i rundhuset återfinns ankarjärn vilka utgjort del i ett tidigare bjälklag. Dessa ankarjärn ger en bild av en tidigare inre utformning av kyrkan. Även sakristian och möjligen vapenhuset ger oss en bild av den tidiga kyrkans utformning. I synnerhet gäller detta sakristian som givits en så tunn slamning att dess ursprungliga kvaderritsade puts går att skönja. När det gäller putsen är det 1600-talets uttryck som dominerar då kyrkan vid denna tid fick slätputs. 1600-talet gör sig även påmint i takets utformning då det var på 1660-talet som centraltornet togs ned och kyrkan fick den takutformning den har idag. Dörren till sakristian är det tidiga 1900-talets bidrag till exteriören. 1960-talets renovering bidrog med en minskning av de stora fönsteröppningarna och nya fönstersnickerier. Även de kopparklädda entrédörrarna till vapenhuset härstammar från denna renovering liksom den vid samma entré belägna trappa som då nylades. År 1997 putsades hela kyrkan om.

Sammantaget gör detta att dagens kyrka i mycket stora delar är den medeltida skapelse den en gång uppfördes som. Men att senare tider satt sina spår. I stort kan sägas att planformen och murarna är medeltida medan det konformade taket utan centraltorn och murarnas puts hör till 1600-talets utformning och fönstren och dörrarna samtliga till 1900-talets bidrag. Med detta står vi inför Sveriges bäst bevarade rundkyrka och som sådan har denna kyrka ett mycket högt kulturhistoriskt värde.