Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster NORRTÄLJE EDSBRO KYRKA 1:1 - husnr 1, EDSBRO KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Edsbro kyrka (akt.), EDSBRO KYRKA (akt.)
2007-12
Exteriörbeskrivning
Långhusets gavelrösten från 1200-talet är helt av gråsten. Även vapenhusets röste från 1400-talet är byggt helt i gråsten men har mindre orneringar av tegel infogade i muren samt ett putsat parti märkt MDCCCLXXV (1875) efter en renovering gjord detta år. Sakristians och korets gavelrösten är till 2/3 murade i tegel och ornerade med axmurning och strömskift. Användningen av tegel ökade under senmedeltiden då man också alltmer utnyttjade teglets dekorativa möjligheter. Koret är jämnnbrett med långhuset. Kyrkans högresta tak är sedan 1890 täckta med korrugerad plåt och avslutas med enkelt utförda avtäckningar i slätplåt jämngamla med det korrugerade plåttaket. Takmaterialet kan verka främmande i miljön men är idag värdefullt som ett av få bevarade tak av detta material och av så hög ålder. Plåttaket är lagt över ett äldre spåntak. På taket finns smidda järnkors, två av dem med årtalen 1836 och ett märkt 1904.

Långhusets fönster mot söder och öster samt korets fönster mot söder fick sin nuvarande form när de förstorades 1753. Korets fönster mot öster har ursprunglig storlek liksom sannolikt sakristians. Det östra korfönstret har glasmålningar från 1904 som ersatte medeltida målningar. Övriga fönster har träbågar, mest med blåst äldre glas, troligen från 1800-talets senare hälft.

Dörren till vapenhuset är av grova brädor, försedd med riklig medeltidsinspirerad smidesdekor och tillkom 1904. Den tidigare dörren finns bevarad i klockstapeln och har huggmärken som sägs härstamma från rysshärjningarna 1719. Den ursprungliga yttre portalen, nu mellan vapenhuset och långhuset, har en tvåsprångig spetsbågig tegelomfattning som sedan 1904 rymmer en rektangulär innerdörr.

Edsbro kyrkas interiör har successivt fått sitt nuvarande utseende genom flera större omdaningar. Kalkmålningarna målades 1625 och kalkade troligen över 1753. På 1760-talet tillkom en stor del av nuvarande snickerier, Vid en stor restaurering 1904 togs kalkmålningarna fram samtidigt som en ny bänkinredning skapades. Den senaste större förändringen skedde 1950-1952 då kalkmålningarna restaurerades och snickerierna fick sin nuvarande färgsättning i gråblå ton med de ursprungliga kulörerna på predikstolen som utgångspunkt. Kyrkans snickerier hade 1904 målats i en tidstypiska bruna kulörer med förgyllningar.

Vapenhuset har ett stjärnvalv som 1904 fått en enkel kalkmålning med röda stjärnor i valvkapporna och enkla rankor på valvribbornas undersidor. Längs vapenhusets väggar finns bänkar av trä vars patina visar att de är av hög ålder. Golvet är av tegel, lagt 1950 och innebar en återgång till tegel som golvmaterial i vapenhuset. Nuvarande tegelgolv ersatte ett brädgolv från 1904, vilket då lagts över ett ursprungligt tegelgolv.