Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND VÄSTRA ODARSLÖV 8:1 - husnr 1, ODARSLÖVS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

oDARSLÖVS KYRKA (akt.), Odarslövs kyrka (akt.)
2015-05
Exteriörbeskrivning
Odarslövs kyrka är uppförd i natursten med inslag av tegel. Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. Gavelrösten, gesimser, dörr- och fönsteromfattningar samt tornets klockvåning är i handslaget rött tegel. Långhusets och tornets grundläggningar är medeltida, från den ursprungliga kyrkan, och vissa av grundens gråstenar syns ovan mark. Samtliga fönster, som är identiska till utformning och storlek, är spetsbågiga med blyspröjsade, handblåsta och maskindragna glaspartier samt omfattningar i formtegel.

Tornet i väst har kvadratisk form och fönster i norr och söder. I väst återfinns huvudingången i form av en pardörr i fernissad ek med detaljer i gotiskt formspråk samt spetsbågiga överljus. På 1960-talet vändes dörrarna så att de mer utsmyckade sidorna numera vetter inåt. Ovan portalen finns en gjutjärnsplatta med släkterna Gyllenkroks och Focks vapensköldar samt årtalet 1862. På de norra och södra fasaderna syns ankarslutar i smidesjärn i nivå med tornets andra och tredje våningar. I klockvåningen återfinns två ljudöppningar med lansettbågar i vardera fasad och de överliggande gavelröstena har vardera sju spetsbågiga blinderingar/nischer. Tälttaket med avtäckning i zinkplåt kröns av ett klöverbladskors i svartmålat smide.

Långhus, tvärskepp och absid följer ett symmetriskt mönster, såväl gällande byggnadskropparnas inbördes disposition som arkitektoniska detaljer och fönstrens placering. Tvärskeppets gavelrösten pryds av en spetsbågig nisch med tre lansettblinderingar. I gavlarna finns också kyrkans två övriga ingångar, genom fernissade pardörrar i ek med fyra fyllningar och gotiska formelement samt spetsbågigt överljus. Dessa dörrar, precis som tornets, tillkom 1951 och vändes på 1960-talet så att den mer utsmyckade sidan nu går inåt. Vid detta tillfälle fick de yttre dörrbladen sin nuvarande utformning med fyra fyllningar, efter ritningar av arkitekt Aina Berggren. Tidigare hade tornets dörrblad endast två fyllningar, medan tvärskeppets hade tre. Långhus, tvärskepp och absid är tillfälligt avtäckt med svart, trapetskorrugerad aluminiumplåt.