Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND STÅNGBY 30:1 - husnr 1, STÅNGBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Stångby kyrka (akt.), STÅNGBY KYRKA (akt.)
2015-03
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden är troligen uppförd på en kallmurad gråstensmur. Absiden, koret och långhusets östra del har en utskjutande sockel, vilken motsvarar den romanska kyrkans utbredning. Det ursprungliga medeltida murverket består av tuktad gråsten murat i skalmursteknik. Tilläggen från 1870 uppfördes i rött tegel.
Samtliga fasader är spritputsade och vitkalkade med slätputsade omfattningar kring muröppningarna. Upptill avslutas kyrkans alla fasader av en trappstegsformad gesims. Vid murverksdokumentationen 1975 återfanns blågrå färglager utanpå den ursprungliga putsen. Den blågrå kulören gick som ett horisontalt band omkring en halvmeter ovanför sockeln.

Långhuset har en rektangulär form med tre spetsbågiga fönsteröppningar åt söder och norr. Vid murverksdokumentationen 1975 påträffades ett en rundbågig fönsteröppning med omfattning av kvaderhuggen sandsten bevarad. I fönsteröppningen fanns även delar av en ursprunglig fönsterbåge i ek samt delar av ett äldre järngaller. Fönstret och en äldre nordportal som upptäcktes finns markerade i putsen. Motsvarande fönster och portal återfanns på den södra fasaden och finns även de markerade i putsen. Fönstervalvens tegelslagningar kan även ses från långhusvinden.

Koret är aningen mindre än långhuset. Den södra och norra muren är försedd med blyinfattade fönster med bibliska motiv. Den halvrunda absiden har en prästingång åt öster. Dörren av trä är ljust ekådringsmålad. Dörren har ett spetsbågigt överljusfönster.

Tornet, som är smalare än långhuset, har en kvadratisk planform och återfinns i väster. I den västra fasaden finns kyrkans huvudentré. På fasaden ovanför porten står årtalet 1870 som markerar tidpunkten för Scholanders restaurering, då kyrkan till stor del fick det utseende den har idag. Ljudluckorna är dels placerade i tornets översta våning, dels i kupor strax ovanför takfoten. Tornet kröns av en spira.