Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SIGTUNA SIGTUNA 2:41 - husnr 1, MARIAKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

Mariakyrkan (akt.), MARIAKYRKAN (akt.)
2003-08
Exteriörbeskrivning
Kyrkans röda tegel är lagt i s.k. munkförband. Fasadens blinderingar är idag vitputsade men har från början sannolikt varit bemålade. Västgaveln har trappstegsgavel, vitputsade blinderingar, en flersprångig, spetsbågig portal, trefönstergrupp och rundbågenischer. Fasaderna har i övrigt strävpelare och parvis ställda fönster. I långhusets nordvästra hörn finns ett mindre torn (turell), förhöjt och försett med en spetsig tornhuv år 1904-05.

I samband med en ombyggnad på 1280-talet byggdes sakristian i södra vinkeln mellan kor och långhus. Vid detta tillfälle slogs även valven i långhuset, yttermurar och tak höjdes, och sidoskeppens åtta tvärställda sadeltak ersattes av de nuvarande två pulpettaken. Korets valv är äldst, eventuellt från invigningen 1247. Kyrkans väst- och östfasader har vita band som markerar murarnas ursprungliga höjd.

Över långhuset höjde sig ursprungligen en kopparklädd s.k. takryttare, som i regel var klosterkyrkornas ersättning för torn. Takryttaren var ca 20 meter hög och togs ned år 1796 efter fler försök att stadga den.

År 1289 donerade kung Magnus Ladulås kopparplåt till kyrkans takläggning. Koppartaket togs ned år 1686 för att ersättas av spåntäckning.