Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster SOLNA HAGA 3:10 - husnr 4, SOLNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SOLNA KYRKA (akt.)
2006-05-17
Exteriörbeskrivning
Kyrkan är orienterad i öst-väst. Rundkyrkan har tre meter tjocka murar av gråsten. Tegel har använts i rundtornets krön, västgavelns röste, långhusets ”bågar” samt till den profilerade putslisten vid takfot på samtliga byggnadskroppar. Vapenhusets gavelröste liksom portalens omfattning och de tillbyggda gravkorens fasader är murade i tegel. Samtliga valv är slagna av tegel.

Kyrkans gråstensmurar med utstrukna fogar är oputsade och saknar sockel. Påbyggda tegelmurar är slätputsade och avfärgade i gult, senast vid renovering 2000. Tegelmurning i västgavelns röste är slammat i ton som överensstämmer med muren i övrigt. Putsade partier på långhus och gravkor har låg gråstenssockel. Samtliga fönsternischer är slätputsade och avfärgade i brunockra och fönstersnickerierna är målade i ekimmiterande färg, senast 2000. Samtliga tak är täckta med kopparplåt.

Västportalen, huggen i sandsten 1637 för Karlbergs slott med Gyllenhielms och Ribbings vapen, flyttades till Solna kyrka 1674. Den konserverades och ströks som tidigare med grå linoljefärg vid renoveringen 2000. Den med portalen troligen samtida ekporten har originalbeslag i järnsmide. Fastmurat på västgaveln, till vänster om portalen, sitter ett epitafium av målad sandsten över komministern i Solna, Peter Ahlberg, död 1728. På väggen till höger sitter en kalkstenstavla som berättar kyrkans historia. Över portalen finns ett runt fönster vars ornamentala glasmålning från 1928 av Oscar Brandtberg (1886-1957) nu täcks av ett yttre skyddande glas. Längs vapenhusets östmur finns en på 1700-talet utvändigt murad trappa som leder in till rundhusets gamla trapplopp. Kyrkans fönster mot norr är upptagna på 1770-talet, då samtidigt fönstren mot söder förstorades.