Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPSALA BÄLINGE 2:1 - husnr 1, BÄLINGE KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bälinge kyrka (akt.), BÄLINGE KYRKA (akt.)
2007-09
Exteriörbeskrivning
Bälinge kyrka är en av de största sockenkyrkorna i Uppland. Den består av ett torn och ett långhus med stora kvadratiska korsarmar samt en sakristia. Kyrkan är ursprungligen uppförd på 1200-talet, men fick sitt nuvarande utseende på 1780-talet då den byggdes om till en klassicistisk korskyrka. Bakom den klassicistiska dräkten finns de medeltida murarna kvar i tornet och långhuset. Kyrkan förlängdes åt öster redan på 1300-talet och kom senare under medeltiden att förses med korsarmar och ett vapenhus. På 1400-talet försågs den med valv och med kalkmålningar.

På 1700-talet befanns kyrkan vara för liten och ombyggnadsritningar gjordes upp av Daniel Lundqvist, stadsmurmästare i Gävle. Ritningarna modifierades av Carl Fredrik Adelcrantz och Daniel Wullf på Överintendentsämbetet. Ombyggnaden ägde sedan rum 1784-88. Då revs de medeltida korsarmarna samt 1400-talsvalven, med undantag för korvalvet som bevarades. Även vapenhuset och sakristian revs. Nya korsarmar byggdes i norr och söder samt en ny sakristia. Tornet i väster försågs med ett nytt tak och kröntes med en lanternin. Nya stora fönsteröppningar togs upp och fasaderna putsades. Kyrkorummet täcktes med putsade tunnvalv. Långhus och korsarmar försågs med valmade sadeltak. Kyrkan fick i och med ombyggnaden en utpräglad nyklassicistisk karaktär. Vid en restaurering 1938 gjordes en del förändringar. Då togs de medeltida målningarna fram i koret och den ursprungliga sakristieportalen återskapades liksom två medeltida korfönster. Delar av de bägge tegelportalerna i norr och söder från 1200-1300-talen togs också fram och markerades i fasaderna.

Exteriör och interiör präglas fortfarande av det sena 1700-talets stora ombyggnad. Hela kyrkan är slätputsad och vitkalkad. Tornet täcks av en skiffertäckt huv som har svarta urtavlor med förgyllda siffror och visare. På huven står en lanternin som kröns av en lökformad huv med ett förgyllt kors på toppen. Huvudentrén till kyrkan befinner sig i tornets bottenvåning. Portöppningen är försedd med en medeltida järndörr med smidda ornament. Portar finns även mot norr och söder i korsarmarna, med dubbeldörrar i trä från 1780-talet. Kyrkan har stora rundbågiga fönsteröppningar med gjutjärnsbågar och munblåst fönsterglas. Sakristian ligger norr om koret och är sammanbyggd med norra korsarmen. Takfallen är täckta med skiffer.