Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster UPPLANDS-BRO HÅTUNA PRÄSTGÅRD 2:1 - husnr 1, HÅTUNA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Håtuna kyrka (akt.), HÅTUNA KYRKA (akt.)
2007-10
Exteriörbeskrivning
Den nuvarande kyrkan byggs omkring åren 1300-1324, varvid den gamla kyrkan i huvudsak rivs. Av den äldre kyrkan finns mindre murpartier kvar i den nuvarande kyrkans nordvästra hörn och i dess västra gavel.

Håtuna kyrka är uppförd som en salkyrka med långhus och rakavslutat kor av gråsten.
I söder ansluter ett under 1400-talet tillbyggt vapenhus av tegel. Sakristian i norr och vapenhuset i väst, båda av tegel, byggdes till under 1870-talet. På kyrkans norra sida är två strävpelare av tegel tillfogade kyrkan under tidigt 1800-tal.

Håtuna kyrkas nuvarande utseende kom till stor del till vid en större restaurering under åren 1873-74 under ledning av arkitekten Adrian Peterson. Restaureringen utfördes i andan av tidens moderna nygotiska restaureringar. Bl a uppfördes det nya vapenhuset och den nya sakristia av tegel med nygotiskt formspråk. Kyrkans puts avlägsnades och gråstensmurverket blottades och försågs med en rosa fogning. Fönsterna försågs med masverk av gjutjärn. Interiört utfördes en ny fast inredning i nygotisk stil.

Det under 1400-talet tillbyggda vapenhuset har blottade tegelmurar med synliga spår efter en tidigare puts. Teglet är av medeltida storlek och lagt i munkförband. Blinderingarna i form av ett kors, rundlar och ett horisontalband i det södra gavelröstet är typiska för byggnadstiden. Vapenhusets portal är rundbågig, tvåsprångig och försedd med en dörr från 1700-talet klädd med rombiskt ställd panel med gångjärn och järnring med drakhuvuden av medeltida ursprung.

1870-talets vapenhus och sakristia har oputsade tegelmurar och är försedda med krön i nygotisk stil på gavelröstena och blinderingar med ett nygotiskt formspråk. 1870-års vapenhus omändras till begravningskapell år 1920 då ingången sattes igen med tegel.

I sakristian ingår, i de östra och norra murarna, murrester efter en äldre riven sakristia. I sakristians fönster sitter masverk av kalksten från 1300-talet som tidigare utgjort kyrkans korfönster. I kyrkans norra mur finns spår av en igensatt portal som ledde till en tillbyggnad intill 1300-talets sakristia. Av 1300-talets sakristietillbyggnad finns grundmurar kvar under mark.

Kyrkans fönsteröppningar är försedda med gråmålade masverk av gjutjärn och tegelomfattningar tillkomna 1873-74. Vid tiden vidgades fönstrena och ett runt fönster togs upp i västra gavelröstet. Fönsteröppningarnas solbänkar av tegel har målad fog och är försedda med svartmålade plåtbleck. Fönstrens blyinfattade antikglas kom till år 1946. Korfönstret är sedan år 1920 invändigt igenmurat.

I östra gaveln, under korfönstret, finns två mindre öppningar, med sandstensomfattning, försedda med järnluckor. Öppningarna leder till en gravkammare under koret och tillkom troligen under 1600-talet då den anlades.

Samtliga tak är sadeltak täckta med spån, undantaget 1870-talets vapenhus som är täckt med svartmålad järnplåt. Vindskivor är utförda av trä med kraftig profilering i nederkant. Långhusets nockar kröns av vindflöjlar av järn med årtalen 1738 och 1904 urstansade.
Trots fler reparationer av kyrkans takkonstruktioner har taket i stort sett bibehållit sin medeltida konstruktion.