Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA MARKIMS KYRKA 1:1 - husnr 1, MARKIMS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

MARKIMS KYRKA (akt.)
2004-04-01
Exteriörbeskrivning
Markims kyrkas bevarade romanska planform består av ett rektangulärt långhus med ett lägre och smalare kvadratiskt kor försett med en absid. Byggnadskropparna avtar successivt i längd, bredd och höjd mot öster.

Murarna är uppförda av stora, valda, delvis kluvna gråstensblock lagda i någorlunda jämna skift. Korets samt långhusets östra hörn har hörnkedjor av huggen sandsten, vilket även återfinns i omfattningen till den romanska kyrkans ursprungliga ingång till långhuset. Tegel har använts till dörr- och fönsteromfattningar. Kor- och absidvalv är utförda i gråsten samtidigt som kyrkan uppfördes kring år 1200. Vapenhuset i söder och sakristian i norr är senmedeltida tillbyggnader. Valven i vapenhus, sakristia och långhus slogs av tegel vid samma tid under 1400-talets mitt.

Kyrkan är utvändigt spritputsad och avfärgad i en ljusgul kulör med vita slätputsade hörn och omfattningar. Runt långhus, kor och absid löper en något utskjutande granitsockel. Norr om kyrkan har sockeln gjutits. Under medeltid var kyrkan troligen oputsad, vilket antas på grund av synliga gamla yttermurar på sakristians vind. De rundbågade fönsteröppningarna är försedda med grönmålade träbågar. Upptagning och förstoring av fönster skedde efterhand under 1700-talet. Det runda fönstret i absiden tillkom dock 1850.

Kyrkan har branta sadeltak med undantag för absidens tak som har en halvkonisk form. Sedan 1887 täcks taken av korrugerad plåt. Dessförinnan bestod takmaterialet av tjärade spån. Kyrkans ingång genom vapenhuset är försedd med en rundbågig, flersprångig omfattning. Öppningen är försedd med en panelad, grönmålad bräddörr med stocklås på insidan. Vapenhusets gavel är rikt bevuxen med vildvin.