Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VALLENTUNA KÅRSTABY 8:1 - husnr 1, KÅRSTA KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

KÅRSTA KYRKA (akt.)
2004-10-18
Exteriörbeskrivning
Kårsta kyrka är uppförd av skalmurar i gråsten och har en rektangulär plan med rakt avslutat kor i öster. Tegel har bland annat använts i vissa rösten, liksom kring fönster och portaler, samt i valv.

Kyrkans gråstensfasader är till synes murade utan anspråk på regelbundna skiften. Tegel har använts som dekorativt element, tillexempel i vapenhusets gavelröste som dekorerats med tegelblinderingar, strukna i vitt. Under renoveringen 1900 gjordes den medeltida tegelblinderingen om med maskinslaget tegel . I röstets mitt finns en ursprunglig och stickbågig öppning. Den kan ha använts som predikoplats under medeltiden. Vapenhusets entré, som är kyrkans ursprungliga ingång, är försedd med en rundbågig portal med två språng av tegel. Den södra portalen är till sin yttre del orörd.

Den nuvarande entrén mot väster togs upp i samband med renoveringen 1900-1901. Den västra och rundbågiga portalen är även den dekorerad av två språng av tegel. Dubbeldörrarna av ek härrör från samma tid. Den västra gaveln dekoreras av en rund tegelblindering, tillkommen under 1950-talet, då man satte igen rundfönstret med glasmålningar. Överst i gavelröstet finns en rund blindering omgiven av tegel, utförd redan under medeltiden. Även mot öster dekorerades fasaden med en rund blindering i samband med 1950-talets renovering. Långhusets övriga fönsteröppningar fick sin nuvarande form under 1800-talet.

Sakristian i norr har åt väster en ursprunglig mindre nisch och mot öster ett fönster, förstorat under 1700-talet. Kyrkans tak, som tidigare var belagt med spån, täcks nu av skiffer. Takstolarna är ännu de medeltida, dock förstärkta i samband med att taket försågs med nytt täckningsmaterial 1900-1901.