Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster VÄRMDÖ PRÄSTGÅRDEN 2:1 - husnr 1, VÄRMDÖ KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

VÄRMDÖ KYRKA (akt.)
2006-05-03
Exteriörbeskrivning
Den första stenkyrkan uppfördes under medeltid som en salkyrka. Utvändigt hade kyrkans gråstensmurar detaljer av tegel. Norrsidan hade inga fönster och syd- och östfönsterna var troligen smala och högt sittande. Långhusets innertak täcktes ursprungligen av ett platt brädtak.
På 1430-talet byggdes sakristia och vapenhus till och båda ursprungligen valvslogs. På 1460-talet slogs långhusets stjärnvalv efter tyska förebilder. Under 1480-talet tillkom två gravkapell som exteriört lades under samma tak som sakristia och vapenhus. Tillbyggnadernas sadeltak gjordes lika höga som långhuset och kyrkan fick sin korsform. Till förändringar utförda efter medeltiden hör benhuset som uppfördes 1687 väster om vapenhuset samt den södra korsarmens kraftiga strävpelare. Kyrkans fönsterstorlekar kom till under 1700-talet.

Exteriör
Kyrkans gråstensmurar är synliga med vitputsade brett utstrukna fogar. Kyrkans igenmurade korfönster och runda blindering i öst är vitputsade liksom benhuset. Sakristians norra gavelröste är utfört av oputsat tegel lagt i munkförband med dekorativt murat strömskift. De höga branta takfallen täcks sedan medeltiden av spån. Långhusets takstolar är bevarade sedan byggnadstiden.

Kyrkfönstren sitter indragna i slätputsade och vitkalkade djupa rundbågiga fönsternischer med solbänkar av svartmålad plåt. Fönsterbågarna är småspröjsade med enkla yttre och inre träbågar, både exteriört och interiört målade vita. Hängrännor och stuprör är utförda av koppar och förankrade med stag i murverket.

Ingångar till kyrkan finns i vapenhuset samt i västra gaveln, båda försedda med portar som nytillverkats under 1990-talet. Granittrappan till sydportalen är även den nytillverkad.