Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster DOROTEA RISBÄCK 2:17 - husnr 1, RISBÄCKS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Risbäcks kyrka (akt.), RISBÄCKS KYRKA (akt.)
2010-06
Exteriörbeskrivning
Kyrkan uppfördes i timmer, på naturstensgrund med torn i väster, ett rektangulärt långhus med inbyggt kor i byggnadskroppen i öster och utskjutande sakristia i norr. Långhuset, sakristian och dess vindfång i väster täcks av sadeltak. Tornavslut-ningen är gestaltad med ett flackt valmat takfall och kröns av en fyrsidig lanternin med valmat tak, plåtinklädd gulmålad glob och kors. Taktäckningen är av brädspån på alla takfallen. En balusterformad träprydnad med flöjel i järn märkt 1859 sitter på korgaveln. Fasaden är klädd med stående slätspontad vitmålad panel. Den södra fasaden har fem rektangulära tätspröjsade fönster, den norra tre och den östra gavelväggen två. Fönstren har enkla omfattningar. Ett litet rundfönster finns på det östra gavelröstet. Sakristian har ett fönster på norra sidan samt en entré genom ett utskjutande vindfång i väster.

En trappa av granit- och skiffersten med räcken av järnsmide leder upp till ingången som ovanligt nog ligger i norr. Den grönmålade dubbeldörren med sniderier inramas av breda foder och ett kraftigt profilerat överstycke. Ovanför finns ett stort rundfönster och en armatur. Långhusets pilastrar sitter mellan fönstren och syns bära kyrkans profilerade taklist. Sakristian har endast pilastrar i hörnen. Ett stort rektangulärt fönster är placerat på tornets västra sida med ljusinsläpp till vapenhuset. De rektangulära grönmålade ljud-öppningarna i varje vädersträck har parluckor och enkla omfattningar. Mellan tornets västra fönster och ljudöppningen finns ett litet rundfönster. Lanterninen har också rektangulära luckor, på vilka urtavlor är uppsatta i norr, öster och väster. Tornet pryds med monumentala hörnlisener.

Kyrkans yttre har förändrats en del sedan byggnadstiden. Ursprungligen var entrén placerad på tornets södra sida. Hörnpilastrar fanns i hörnen och enkla följare fanns mellan fönstren. Rundfönster saknades, liksom även foder kring fönstren. Det krönande korset på tornet tycks ursprungligen ha varit orienterat i kyrkans längdriktning. Kyrkans fasad var rödmålad med vita pilastrar i hörnen och tornet var omålat. En relativt omfattande restaurering skedde 1922–25, efter förslag av arkitekt Otar Hökerberg, Stockholm. Ytterpanelen togs ned och återuppsattes liggande. Ny stående panel spikades sedan på densamma och fasaden förseddes med sin klassicistiska pilasterindelning. Ingången på tornets södra sida lades igen och en ny entré upptogs på dess norra sida. En ingång till sakristian med vindfång tillkom och dörrarna förseddes med sniderier. Fasaderna målades därefter i gråvit kulör. En hög skorsten murades upp mellan kyrkorummet och sakristian. Efter 1920-talet har endast smärre förändringar skett. Skorstenen har rivits och 1986 monterades urtavlor på lanterninens luckor.