Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD RUD 2:5 - husnr 9002, KORSETS KAPELL

 Byggnad - Beskrivning

KORSETS KAPELL (akt.)
2005-05-16
Exteriörbeskrivning
Anläggningens byggnadskropp har en oregelbunden form. Den består i huvudsak av två delar, den ursprungliga byggnaden från 1938 och 1968 års tillbyggnad. Uppståndelsens kapell från 1938 består av två byggnadskroppar i vinkel, en högre och en lägre. Tillbyggnaden från 1968 följer den sluttande terrängen och sträcker sig över fyra våningsplan. Uppståndelsens kapell kröns av flacka sadeltak och har markerats i exteriören med en förhöjd kordel och ett högt klocktorn som kröns av ett kors. Ett stort, asymmetriskt placerat, runt fönster ger ljus åt koret. Tillbyggnaden med Korsets kapell är materialmässigt anpassad till den befintliga byggnaden med sockelvåning i granit och vitputsade fasader. De platta taken med kraftigt markerad takfot och spelet mellan byggnadskropparnas olika nivåer, som trappas av mot väster och söder ger dock den en helt annan prägel. Koret i Korsets kapell är markerat med en högt utskjutande del försedd med ett stort fönsterparti och ett kors i metall. Uppståndelsens- och Korsets kapell är de publika utrymmena som framhävs i arkitekturen medan kontors- och krematoriedelen spelar en mer undanskymd roll.
Uppståndelsens kapell vilar på en granitklädd sockel. Kapellets fasader är vitputsade och de flacka sadeltaken täckta med kopparplåt (falsad plåt med förskjutna skarvar). Portomfattningar, yttertrappor och terrassavtäckningar är belagda med skiffer. Huvudentrén har en port klädd med kopparplåt. Ovan porten är Arvid Knöppels bronsskulptur "Flicka skyddande låga" placerad. Den intilliggande väntsalen har glasade aluminiumpartier. Regnvattensystemet består av hängrännor och stuprör i koppar.
Korsets kapell har likt Uppståndelsens kapell en granitklädd sockel och vita putsade fasader. Delar av tillbyggnadens byggnadskroppar är låga och består därför av enbart sockelvåningen i natursten. Dessa byggnadskroppar har en kraftigt markerad takfot, klädd med plåt. De platta taken har klätts med papp. Mot väster finns stora fönsterpartier med profiler i brun aluminium. Porten till Korsets kapell har väggar klädda med ekfanér. Golvet är belagt med rektangulära granitplattor och gatsten lagd i mönster. Materialen fortsätter på insidan av byggnaden, innanför glas- och aluminiumpartiet, vilket medför att gränsen mellan vad som är ute och inne upplöses. Regnvattensystemet är i huvudsak dolt. Utmed den västra fasaden vid Lilla kapellet finns karaktäristiskt utformade vattenutkastare i granit. I anslutning till Korsets kapell finns en med tak övertäckt kransgård. Den kan även nås från kyrkogården genom en öppning i sockelvåningen och en utvändig trappa. Kransgårdens golv är belagt med Glavaskiffer, väggarna klädda med omväxlande Grythytteskiffer, vit puts och granit, taket är klätt med obehandlad gles råplan. Ingången till kapellet utgörs av ett glasat dörrparti med profiler i oljad ek. Mot norr och väster ramas kransgården in av ett räcke i gjuten betong med överliggare i skiffer. Taket bärs här upp av pelare klädda med granit.