Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KARLSTAD ALSTRUM 3:1 - husnr 2, ALSTERS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

ALSTERS KYRKA (akt.)
2003-05-21
Exteriörbeskrivning
Den timrade korskyrkan i Alster har formen av ett latinskt kors, klädd med faluröda spånor. Taket, som är valmat vid gavlarna, är tjärstruket. Över korsmitten finns ett spånklätt torn med två rundbågade och tjärstrukna ljudluckor åt fyra håll. Torntaket utgörs av en kopparklädd huv som avslutas med ett förgyllt kors på kula. I öster finns en kvadratisk gravkammare murad av natursten och ett valmat tak med skiffer. Gravkammaren, som tidigare fungerat som sakristia, används numer som förråd.

Ingångar till kyrkan finns i södra och västra korsarmen samt i öster i anslutning till sakristian och gravkammaren. Portarna i söder och väster är rundbågade och klädda med svartmålad snedställd panel. Huvudingången i söder har ett vindfång med sadeltak och skuren dekor och klassicistiska detaljer som tandsnittslist och kolonetter med en stor stenhäll framför. Ingången mot väster har en naturstenstrappa med 8 steg och svart järnräcke.

Takfoten är träinklädd och målad med röd slamfärg. Svarta stuprör och hängrännor finns runt kyrkan. Sockeln är synlig på del av kyrkan och utgörs där av en putsstruken stensockel.

Fönstren är småspröjsade och vitmålade. Fasadspånens utseende varierar. Långhusets spånor är skurna i "tappar", medan de nyare spånen, på korsarmarnas norr och södergavlar, utgörs av enklare, rakt avslutade spån.