Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster HELSINGBORG MÖRARP 17:1 - husnr 1, MÖRARPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Mörarps kyrka (akt.), MÖRARPS KYRKA (akt.)
2014-03
Exteriörbeskrivning
Den romanska kyrkans murverk består av en skalmur med sandsten ytterst och gråsten i den inre skalmuren. Det utvändiga sandstensmurverket är lagt i jämna skift med smala fogar. Sandstenen har uppgetts som både helsingborgssandsten (nordvästskånsk) och en gråare typ av sandsten som är mer lik den gotländska sandstenen. De senare delarna, västförlängningen, tornet och vapenhuset är uppförda av gråsten med inblandning av återanvänd sandsten från rivna romanska delar.

Samtliga fasader är spritputsade och vitmålade med en del oputsade detaljer av sandsten. På långhus, kor och absid finns en sockel av fint huggen och profilerad sandsten. Sockel saknas på långhusets västförlängda del och på tornet. En gesims, dvs. ett listverk, av sandsten finns bevarat på långhusets östra del och även den västra delen, med något annorlunda utseende. Ovanpå sandstensgesimsen finns ett senare listverk som sträcker sig över hela långhuset och koret. Absidens listverk består av en sekundärt tillkommen rundbågsfris. Samtliga byggnadsdelar avslutas upptill med trappstegsgavlar av tegel. Tornets gavlar är vända mot öster och väster.

Tre romanska fönsteröppningar med rundbågig form finns bevarade fasaderna. På vardera sidan av långhuset finns ett högt sittande fönster och i absiden finns en fönsteröppning mot öster. De romanska portalöppningarna är inte synliga utvändigt men finns delvis bevarade. Både syd- och nordportalen är igensatta och den övre delen av sydportalen är förstörd av en senare fönsteröppning. Sydportalen har varit bredare än nordportalen. Portalöppningarnas omfattningar är synliga inifrån långhuset. Kyrkans senare fönsteröppningar har rundbågig form med fönsterbågar av järn och spröjsade fönsterglas. Huvudentré till kyrkan är genom västportalen i tornet som består av en rakt avslutad fyllningsdörr av ek inom en rundbågsformad nisch. I tympanonfältet över dörren, troligtvis av sten, finns ett konsekrationskors i relief. Absiddörren är rundbågsformad och täckt av rombiskt lagd brädpanel av ek. Ytterporten till gravkoret i det norra vapenhuset har stickbågig form och är kopparklädd med fiskfjällsmönstring. Tornet har dubbla rundbågiga ljudöppningar i varje vädersträck. Ljudluckorna består av träluckor täckta med brunmålad panel. En äldre dörröppning till tornets övre våningar är synlig i tornets norra fasad. Öppningen har en stickbågig form med tegelmurad omfattning och en trälucka/dörr täckt med brunmålad panel.

Taken över kyrkans alla delar består av sadeltak av skivtäckt med kopparplåt. Taken som har en flack vinkel hade före 1835 års takrenovering en mer spetsig form.