Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND NORDANVINDEN 2 - husnr 1, HELGEANDSKYRKAN

 Byggnad - Beskrivning

Helgeandskyrkan (akt.), HELGEANDSKYRKAN (akt.)
2015-09
Exteriörbeskrivning
Helgeandskyrkan är den dominerande byggnaden i klostergårdens centrum och bildar fond mot staden. Från den norra delen av ringleden passerar man igenom kampanilens öppna nedre del. Arkitektens tanke var att genom detta grepp skapa en känsla av en skyddande borg. Den kubiska och slutna kyrkobyggnaden ligger strax öster om kampanilen.

Kyrkobyggnaden är uppförd på en grund av gjutna betongplattor med murar av handslaget helsingborgstegel. Närmast marken markeras sockeln av ett rullskift, det vill säga ett skift med stående tegel med löpsidan utåt. Övriga fasadytor är murade i blockförband med tryckta fogar, vilket innebär att fogarna tryckts in en bit mellan stenarna (drygt 2 centimeter). För att för att ytorna skulle få ett så kraftfullt och enkelt uttryck som möjligt tillät inte arkitekten att murarna korrigerade eventuella misstag under arbetet. Två väldiga betongbalkar som ligger över kyrkans tak ligger nedsjunkna till hälften i den östra delen av den södra och den norra muren.
Kyrkobyggnadens enkla och strama gestaltning har gjort att kritiska röster liknat den vid ett kraftverk. Kyrkans västra fasad mot kampanilen saknar fönster eller annan utsmyckning. Den norra fasaden döljs bakom en trädplantering. Mitt i fasaden finns dock ett högt, mycket smalt fönster och i dess övre parti syns de båda stora betongbalkarna sticka ut ur muren. Sammanlänkningen med församlingshemmet sker i den östra fasaden som likt den västra är osmyckad. Den sparsamma dekoration som kyrkan trots allt försetts med har placerats på den södra fasaden mot torget. På fasadens nedre del hänger en predikstol i gjuten betong med tillhörande trappa. Till vänster om predikstolen finns sydfasadens enda fönster. Längre upp hänger ett klockspel bestående av 20 små klockor tillverkade av Ystads klockgjuteri. I den västra delen av fasaden finns en vertikal indragning i muren i vilken kyrkans enda ingång är placerad. Ovanför den bronsbeklädda kyrkporten som är indragen ytterligare en halvmeter finns en överliggare i hamrad betong. Strax över denna finns ett inmurat konstverk i terrakotta av konstnären Robert Nilsson. Konstverket symboliserar den fornkyrkliga symbolen för andens duva (se bild på föregående sida).

Kampanilen har fyra våningar med en stomme gjuten i betong. Den östra och den västra väggskivan är klädda med samma rödbruna tegel som kyrkan. Mellan väggskivorna är kampanilen klädd med glest placerade kopparlameller. Vid invigningen 1968 gav biskop Martin Lindström kampanilens klockorna namn efter strofer i J O Wallins psalm nr 365: Sanningens Ande, Kraftens Ande och Glädjens Ande.