Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND HOBY 26:1 - husnr 1, VÄSTRA HOBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Västra Hoby kyrka (akt.), VÄSTRA HOBY KYRKA (akt.)
2015-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkobyggnaden vilar sannolikt på en kallmurad gråstensmur. Troligen är samtliga murar uppförda i skalmursteknik, det vill säga med en yttre och en inre mur där mellanrummet fylls med bruk och överblivet stenmaterial. Vid murverksundersökningen 1974 återfanns återanvända sandstenskvadrar i långhusets murar. Även i korabsiden finns sandstenskvadrar, vilka använts som hörnstenar. Troligen har dessa tidigare varit delar i en portal eller omfattning. Bortsett från inslaget av återanvänd sandsten och tornets trappstegsgavlar, som är murade i tegel, består kyrkobyggnadens murar av gråsten.

Fasaderna är spritputsade och vitkalkade. Långhuset är bredare än det kvadratiskt planlagda västtornet. Den polygonala korabsiden är smalare än långhuset. Både långhusets och korabsidens fasader avslutas upptill av en slätputsad rundbågefris. Kyrkans samtliga fönsteröppningar är rundbågiga och har slätputsade omfattningar med tre mursprång. Fönstren är tillverkade i gjutjärn som försetts med munblåst glas. I dess övre parti finns inslag av rött, blått och gult glas.

Tornet i väster saknar sockel, vilket markerar att detta är en äldre byggnadsdel. Dimensioner på trappstegsgavlarnas tegel tyder på att det skulle kunna ha uppförts under 1400-talet. På tornets fasader syns ett antal ankarslutar i svart smidesjärn. Ankarslutarna har som funktion att hålla ihop konstruktionen genom att de länkas samman med de inre bjälklagen. De fyra ljudöppningarna är rundbågiga i likhet med kyrkans övriga muröppningar. Gavelröstena är dekorerade med vardera sex stickbågiga blinderingar med en tandsnittsfris underst samt en cirkulär blindering upptill. Ovanför kyrkans portalomfattade huvudingång i tornets västra sida sitter en kalkstensskiva med inskriptionen Kyrkan byggd 1886 Oscar II.