Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LUND BONDERUP 13:1 - husnr 2, BONDERUPS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

Bonderups kyrka (akt.), BONDERUPS KYRKA (akt.)
2015-09
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har byggts ut och om i flera etapper och består av olika typer av murverksmaterial. De äldsta delarna består till största del av gråsten med inslag av kalkstenstuff. Korets sydöstra hörn är murat med sandstenskvadrar, medan dess östra del till största del är murat i tegel. Koret är smalare än långhuset och har två fönster samt prästingång i öster med dörr ritad av Eiler Græbe 1957. Gaveln pryds av ett kopparklätt kors.

Långhuset har tre fönster på varje sida. På den södra sidan finns en kraftig strävpelare, vilken tillkom under 1800-talets andra hälft. Över fönstren på den norra och den södra fasaden finns järnplattor som fungerar som ankare för de dragstag av metall som troligen sattes in 1882 som ersättning för äldre dragbjälkar i trä. Vid långhusets östra del finns en källarnedgång som omges av ett lågt smidesräcke ritat av Erik Lundberg 1937.

Bortsett från vapenhusets murar som har ett sockelparti av oputsade gråstenar saknar kyrkan markerade socklar. Den äldsta delen av långhuset och vapenhuset har takfotsgesims bestående av ett utkragande tegelskift, medan tornet, västförlängningen och koret har tvåsprångig takfotsgesims. Samtliga fasader är spritputsade och vitkalkade med slätputsade omfattningar kring fönster och dörrar. Ljudöppningarnas omfattningar är spritputsade.

Tornet har samma bredd som långhuset och är liksom övriga byggnadsdelar avtäckt med sadeltak. Innan ombyggnaden 1920 var tornet försett med trappstegsgavlar. Kyrkans har stora rundbågiga fönsteröppningar vilka troligen tillkom i samband med tornbygget 1850. Fönstren är liksom solbänkarna tillverkade i gjutjärn och tillkom sannolik 1882. Rutorna av katedralglas är från 1920. Övre delen av ett igenmurat romanskt fönster är synligt från långhusvinden på långhusets norra mur.

Längst upp är vapenhusets västra fasad dekorerad med romerska siffror i järn, MDCCCL (1850). Årtalet anger tornets och det ursprungliga vapenhusets tillkomst. Strax under de romerska siffrorna finns ett runt fönster. I fasadens mitt återfinns även kyrkans huvudentré. Dörren tillkom 1920 och består av en järnplåtsbeslagen pardörr ritad av Theodor Wåhlin.