Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster KROKOM RÄNNÖN 1:8 - husnr 1, RÖNNÖFORS KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

RÖNNÖFORS KYRKA (akt.)
2005-12-31
Exteriörbeskrivning
Kyrkan har långhus, ett torn i väster där huvudentrén ligger, ett på sidorna indraget kor i öster och en vidbyggd sakristia åt nordöst. Sadeltaket i två fall är belagt med skiffer liksom sakristians och tornspirans tak. Byggnaden har gult fasadtegel och en sockel klädd med stående sågade skivor av skiffer. I sockeln finns ett flertal ventilationshål med luckor. Under takfallen finns en vacker och enkel kransgesims. Tornet har en rektangulär form och är bredare på den östra och västra sidan än mot norr och söder. En följd av detta är att det finns två ljudluckor mot öster och väster medan det finns en mot norr och söder. På norra samt södra sidan av tornet sitter ovan varandra två enluftsfönster med 6 rutor vardera. Ljudluckorna sitter i rundbågiga och relativt låga öppningar ovanför fönstren. Bågen markeras av dekorativt murat tegel. Jalusiluckorna är av trä och målade bruna. Tornspiran har en konkav utsvängd avslutning mot taklisten som är utkragad. Tornet avslutas med ett förgyllt kors.

På långhusets norra och södra fasad finns fem höga rektangulära fönster med vardera 6 lufter och 6 rutor. De har vitmålad karm och båge. På långhusets västra vägg finns tvåluftsfönster med 6 rutor på var sida om tornet. Solbänkarna är av kopparplåt på samtliga fönster. På norra långhusfasaden sitter ett enluftsfönster med nio rutor högt upp. Den östra gaveln har tre högt liggande enluftsfönster med en rundbågig avslutning, varav det mittersta är något högre. Rutorna är inifrån blyspröjsade med färgat glas och kommer från det tidigare kapellet, utvändigt har de vanligt fönsterglas. Tegelstenar är dekorativt lagda över rundbågen. På korets södra vägg sitter ett högt och smalt fönster med fem lufter med vardera 9 rutor. Samtliga fönster har vita karmar och bågar. Under solbänkarna är teglet något utskjutande.

Entrén på tornets västra sida ligger indragen i en nisch klädd med svart granit. I nischens tak är en infälld lampa. Porten är tvådelad och dörrbladen är klädda med kopparplåt. Porten ramas in av plattor av svart granit. Trappan med fem trappsteg och ett vilplan av granit med sidorna täckta av skiffer. En handikappramp av gjutet material med metallräcke som ansluter mot trappans södra sida har tillkommit senare. Ovan entrén sitter ett kors av skiffer. Stuprören från byggnadstiden är av koppar och tjocka och grova. Stuprännorna, även de av koppar och från byggnadstiden, är däremot vackra med raka linjer och kanter. Kopparplåt ramar in gavlarna och anslutningen mellan långhuset och tornet på östra sidan av tornet. Anslutningen mot tornet från långhuset är vackert och dekorativt utformad med ett trappstegsliknande mönster. Gavlarna plåtinklädnad är något svängd uppåt och ger liv åt den strama fasaden. En lucka av kopparplåt sitter monterad på tornets östra sida.

Sakristians fasader är slutna med endast två små och låga fönster på östra och norra fasaden.
Det är tvåluftsfönster med 6 rutor i varje båge. I väster ligger entrén med en dörr av mönstersatta träplattor med en i nederkant monterad kopparplåt. Trappan till sakristian har fyra trappsteg samt vilplan av svart granit med ett vackert och på ett enkelt sätt utformat vitmålat metallräcke. Under sakristian, på östra sidan, ligger nedgången till källaren med en dörr av trä med handtag i metall och vit plast, från byggnadstiden. Framför dörren en platta av skiffer på gjuten betonggrund. Från källaren kan man nå utrymmet under kyrkorummets golv. Åt öster sluttar marken något vilket är tydligt då sockeln är högre.