Till Riksantikvarieämbetets startsida

 

Bebyggelseregistret (BeBR)

Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster LIDKÖPING SALEBY 26:1 - husnr 1, SALEBY KYRKA

 Byggnad - Beskrivning

SALEBY KYRKA (akt.)
2003-04-28
Exteriörbeskrivning
SALEBY KYRKA - Saleby nya kyrka har grekisk korsplan med avskurna hörn. Förutom de fyra, rakt avslutade, tvärarmarna består kyrkan av ett smalare torn i väster, ett lägre och smalare, tresidigt avslutat kor i öster samt en kvadratisk sakristia norr om koret. Kyrkan har utbyggda portaler/vimperger i såväl söder som i norr och väster. Kyrkans exteriör är en representant för den nyromanska stilen.
FASAD - Kyrkan är uppförd av oputsade sandstenskvadrar med breda hörnlisener i relief. Tornet har närmast takfoten en gesims i form av tandsnittsbård i relief samt härunder en gesims av arkadbågar (lombardiska band) i relief. Långhus samt kor har under takfoten en profilerad list samt en likadan gesims av arkadbågar. Inuti korets bågar finns reliefer i form av bland annat franska liljor och evngelistsymboler. Den jämna sockeln av granitkvadrar är skråkantad. Utmed tornets sydfasad är rest en rektangulär minnessten med målad inskription från 1743.
PORT - Huvudingången i väster består av en utbyggd portal/vimperg med spetsvinklat överstycke. Dörren består av en kopparplåtsklädd pardörr med vegetativt utformade smidesbeslag. Dörren är placerad i en rundbågig nisch, omsluten på båda sidor av en närmast jonisk kolonn. I det rundbågiga tympanonfältet av sandsten är inpressat och målat med guld "1897". Rundbågen i nischens övre parti har omfattning i form av kantställda sandstenskvadrar. I nischen är en trappsten av kalksten och framför ligger två stycken kalkstenar.
Portalerna i södra respektive norra tvärarmen består av utbyggda vimperger med rakt överstycke samt likadana portar och nischer som i västportalen. Tympanonfälten har inskriptioner i form av bibelcitat.
Porten till sakristians västfasad är en rundbågig, kopparbeslagen enkeldörr med vegetativt utformade beslag. Den är placerad i en rundbågig nisch och framför är en stentrappa med tre steg.
FÖNSTER - I tvärarmarnas norra respektive södra fasad är ett smalt fönster på varje sida om portalen samt ett brett fönster ovanför portalen. De gråbruna fönstren i bottenvåningen är genom träspröjs indelade i fyra mittkvadrater samt runt kanterna i långsmala rutor. Det breda fönstret består av två sådana rundbågiga lufter samt överst en rund. Fönstren är placerade i rundbågiga nischer med fönsterbänkar av kalksten. Rundbågarna i nischernas övre parti har omfattningar i form av kantställda sandstenskvadrar. Över sakristians port är en smal, rektangulär glugg.
I tornets norra och södra fasader finns på bottenvåningen samt på tredje våningen vardera ett gråbrunt, rundbågat smalt fönster. Fönstren är genom träspröjs indelade i tre rutor, placerade i rundbågiga nischer och försedda med solbänkar av kalksten. Tornet har överst två rundbågiga, tätt placerade rundbågiga gluggar på varje sida. Mellan varje luckpar är en skulpterad kolonnett. Framför gluggarna sitter bruna luckor.
TAK - Långhusets tak är ett skiffertäckt korstak. Långhusets östra gavelspets kröns av ett ringkors av sten. Koret täcks av ett valmat sadeltak med skiffer och kröns av ett spetsklot av koppar. Tornet har kopparklätt torntak krönt av ett utsirat järnkors. Även på södra och norra tvärarmens gavelspetsar finns ringkors av sten. De tre portalernas tak är täckta av kalkstenar. Västportalens gavelspets kröns av ett skulpterat trepass.